Un equip especialitzat desinfecta la residència Sant Cebrià de Tiana. Foto: Aj. de Tiana

La xifra d’usuaris infectats per coronavirus a la residència Sant Cebrià de Tiana podria arribar a la vintena. Segons ha confirmat l’Ajuntament en un comunicat, a més a més dels cinc casos positius, almenys 15 residents presenten símptomes compatibles amb la malaltia. Aquesta situació posa contra les cordes el centre municipal, que només compta amb la meitat de la plantilla perquè la resta es troba de baixa.

El consistori encapçalat per Marta Martorell demanava la setmana passada la intervenció immediata del geriàtric municipal per part de la Generalitat en fer-se públics els primers quatre positius confirmats entre els usuaris. Per l’administració local, la baixa d’una vintena de treballadors del centre per la pandèmia no permetia donar els “serveis essencials als interns”. En aquest sentit, el Servei Català de la Salut va instar l’Ajuntament a enviar un equip d’atenció primària a les instal·lacions per tal de valorar l’estat dels residents i la viabilitat de la residència.

La visita del personal sanitari va servir per determinar que 15 dels avis presentaven simptomatologia, malgrat que el seu estat és “estable”. En cas de confirmar-se els positius, el nombre d’infectats podria superar la vintena, ja que la setmana passada ja es van detectar cinc casos entre els prop d’un centenar d’usuaris, dos dels quals han hagut de ser traslladats a centres hospitalaris en presentar símptomes més greus. Segons apunta el consistori, l’equip d’atenció primària va concloure que els protocols i les mesures aplicades pel personal en actiu de la residència eren les adequades i que l’equipament municipal tenia capacitat per fer front al brot.

RESPONSABILITAT MUNICIPAL
Des de l’oposició, el grup de Junts per Tiana ha demanat “celeritat i transparència” davant la greu situació que viu el geriàtric i ha recordat que, en tractar-se d’un centre de titularitat municipal, és “responsabilitat directa” de l’Ajuntament garantir el benestar dels usuaris i cobrir les baixes de personal, vetllant també per la seva seguretat. La formació reclama que el consistori faci efectiu un reforç urgent de la plantilla de la residència -creant una borsa de professionals socials per a futurs moments d’urgència- i que es traslladi temporalment a altres instal·lacions els interns que no estiguin contagiats pel virus. Pel que fa a l’ampliació del personal, l’administració local ha assegurat que el Departament de Benestar i Família de la Generalitat ja està buscant professionals per al centre i que ja s’està fent una crida a infermers o auxiliars amb titulació o sense experiència perquè s’incorporin a l’equip.