Protestsa Badalona Ucraïna

Una manifestant ucraïnesa, a la protesta d’ahir de Badalona amb un cartell contra Putin. Foto: Línia Nord

“No recordo quan va ser l’últim cop que vaig dormir bé. Aquests primers dies de conflicte crec que han sigut els pitjors de la meva vida”. Amb aquestes paraules defineix Veronika Petrenko la seva experiència des de l’entrada de les tropes russes a Ucraïna fa prop d’una setmana. Aquesta jove fa vuit anys que va marxar de la seva Zaporizhzhia natal per estudiar a Barcelona i és una de les persones que es van acostar ahir a la plaça de la Vila de Badalona per mostrar el seu rebuig a la guerra iniciada pel president rus, Valdimir Putin.

La ciutat de naixement de Petrenko és una de les ciutats del sud-est del país que de moment han resistit les primeres envestides russes. Allà hi viuen els seus pares. “Sento una impotència molt gran. Estic tota l’estona pendent de les notícies i cada cinc minuts els hi pregunto si estan bé”, assegura emocionada la jove, que va visitar Ucraïna per últim cop l’agost passat. Aleshores, res feia presagiar que esclataria un conflicte d’aquestes dimensions. “Fins a l’últim moment, ningú podia arribar a creure que això podia passar. Estem tots en estat de xoc. Sembla que estiguem vivint en una pel·lícula bèl·lica”, assenyala.

Al seu costat a la protesta hi havia Natalia Didenko. Aquesta dona natural de Dnipro fa gairebé 19 anys que va marxar del seu país i ara viu a Badalona. “Nosaltres som d’una ciutat molt propera a Donestk, una zona que ha estat molt atacada i bombardejada. La meva família ha estat cinc dies en un soterrani pràcticament sense menjar i passant fred. Ara ens està costant comunicar-nos amb ells i estem patint moltíssim”, explica, encara perplexa que una situació així es pugui produir en ple segle XXI. Didenko es mostra molt agraïda pel suport rebut, però reclama més ajuda humanitària per a la gent que està vivint el conflicte en la seva pròpia carn. “Tot el que s’està fent des d’aquí no té preu i estem molt agraïts. Estic molt orgullosa de la meva gent perquè estem lluitant per la nostra llibertat i mai ens rendirem”, assevera.

Manifestació Ucraïna Badalona

Un grup d’ucraïnesos amb la bandera del seu país durant la protesta de dimarts celebrada a Badalona. Foto: Línia Nord

Vlad Batanov també és de Dnipro. Aquest home fa dues dècades que va deixar la seva terra natal a la recerca d’una vida millor. La va trobar al barri badaloní de Pomar, on actualment resideix. “Amb tot això que està passant no pots dormir. La teva família està allà i cada dia veus com moren amics o veïns. La sensació és horrible”, assenyala visiblement emocionat. Batanov és conscient que la intervenció directa de qualsevol país de l’OTAN implicaria un conflicte a escala global, però es mostra convençut que cal fer alguna cosa per aturar la situació abans que sigui massa tard. “Una tercera Guerra Mundial? No volem ni pronunciar aquestes paraules”, assegura.

Donacions solidàries

La gran solidaritat veïnal vers el poble ucraïnès ha portat diferents consistoris d’arreu del territori a moure fitxa per facilitar el subministrament de productes de primera necessitat a les persones afectades pel conflicte. En el cas de Badalona, l’administració local muntarà una carpa solidària aquest dissabte i diumenge a la rodalia de l’estació Pompeu Fabra per recollir donacions i enviar-les a Ucraïna. Principalment, es demanen aliments, medicaments i roba d’abrigar. En paral·lel, també s’han establert dos altres punts de recollida de productes a la seu de l’Associació de Veïns Sant Joan de Llefià-Gran Sol i al número 47 del carrer de Sant Llorenç, al barri del Centre.

L’executiu badaloní, però, ha volgut anar més enllà i a través del regidor de l’Àmbit de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial, David Torrents, ha deixat la porta oberta a acollir a la ciutat refugiats ucraïnesos que fugin del conflicte armat i necessitin allotjament de manera temporal.

Pel que fa a la resta de municipis del Barcelonès Nord, tant a Santa Coloma de Gramenet com a Sant Adrià de Besòs, Montgat o Tiana van celebrar-se concentracions multitudinàries sota el lema ‘No a la guerra’ i en solidaritat amb el poble ucraïnès. En aquest sentit, també es van aprovar declaracions institucionals al respecte en els diferents plens municipals.

“L’art també es mou per la pau a Tiana”

“L’Espai Cultural Junts per Tiana inaugurarà aquest dissabte l’exposició col·lectiva Tiana per la pau, una mostra que compta amb la participació d’una quinzena d’artistes i que té l’objectiu de reflexionar sobre la guerra i esdevenir un clam per aturar el conflicte armat a Ucraïna.”

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram