Els regidors arribant ahir a la Ciutat de la Justícia. Foto: Miquel Codolar / ACN

Els sis regidors de Badalona que el 12 d’octubre de 2016 van atendre els ciutadans en dependències municipals qualifiquen l’acte de “polític” i “simbòlic”. Ho van dir ahir durant la primera jornada del judici que se celebra a la Ciutat de la Justícia, en què van remarcar que sí que van complir el mandat judicial perquè van comunicar a tots els empleats de la corporació que no podrien treballar durant la jornada festiva.

A més, van indicar que l’Ajuntament no va obrir ni va funcionar com en un dia feiner. “La decisió final del que va passar va ser política i la vam prendre com a càrrecs electes”, va assegurar Oriol Lladó (ERC). El republicà i extinent d’alcalde del govern de Dolors Sabater va ser el testimoni més extens de la primera jornada d’aquest judici, ja que en el moment en què van tenir lloc els fets era alcalde accidental (aquell dia Sabater era de viatge oficial a Colòmbia).

Lladó va explicar que el dia 11 d’octubre van tenir coneixement formal de la resolució judicial que prohibia obrir l’Ajuntament el 12 d’octubre i va detallar que van celebrar una reunió a la qual van assistir la cap de serveis jurídics i la secretària accidental, entre altres membres de la corporació municipal. “En l’anàlisi que vam fer de l’auto, el que vam veure era que allò que havíem decidit i pactat amb els sindicats –un acord que implicava que els empleats que volguessin poguessin treballar en la jornada festiva– no es podria fer de la manera en què havíem planejat”, va afirmar Lladó.

En aquell moment es van seguir les indicacions dels assessors jurídics i es va decidir acatar el mandat judicial. “Vam enviar un correu electrònic als 1.300 treballadors del consistori dient-los que allò que s’havia comunicat no es podria fer”, va recordar. Amb tot, va reconèixer que en aquest missatge també s’especificava que alguns regidors de govern sí que es desplaçarien fins a l’exterior de l’edifici del Viver per atendre la ciutadania i transmetre un “missatge polític”.

Tot i que aquesta va ser la decisió inicial, l’extinent d’alcalde va reconèixer que el dia 12 van acabar entrant a l’interior del vestíbul. “No volíem que allò acabés sent un circ i buscàvem poder fer aquesta tasca política en els millors termes”, va argumentar Lladó.

En el mateix sentit es va expressar l’exregidora d’ERC Agnès Rotger, que va defensar que l’Ajuntament no va obrir les seves portes com en un dia feiner i va dir que l’acte “va ser simbòlic”. Fàtima Taleb, Francesc Duran i Laia Sabater es van expressar en termes similars.

TÉLLEZ VA “IMPROVISAR”
L’exregidor de Guanyem Badalona, Jose Téllez, que va protagonitzar un dels moments més polèmics d’aquella jornada, quan després d’una atenció a la premsa va estripar la interlocutòria del jutge, va assegurar que l’acte va ser “improvisat” i fruit de “l’enuig” que sentia. “Va ser la meva manera d’expressar que estàvem molt descontents perquè s’havia jugat amb els tempos de forma i s’havia generat indefensió”, va argumentar.

Amb tot, el cas del 12-O a la ciutat ha donat moltes voltes. El jutjat d’instrucció número 4 de Badalona va arxivar-lo inicialment en considerar que els regidors no van desobeir cap dels supòsits que es plantejaven. Tot i això, la Fiscalia va recórrer contra l’arxivament i va insistir a imputar als regidors un delicte de desobediència. L’Audiència de Barcelona va acabar reobrint la causa, que ara ha arribat a judici, dos anys i mig després. La Fiscalia els demana quinze mesos d’inhabilitació i 4.200 euros de multa. Avui declararan els testimonis.