L’enxaneta corona el castell de germanor de la trobada. Foto: Laietans

Els Laietans de Gramenet ja compten vuit anys de vida. I ho van celebrar diumenge passat a la plaça Pau Casals, acompanyats dels Castellers del Prat, els de l’Adroc i els Vailets de Gelida: “Estem molt contents, des del 2019 que no desmuntàvem un castell de sis, però ja estem recuperant el nivell”, diu Sergi Caravaca, sots-cap dels Laietans.

Els dos anys de pandèmia han pesat molt en el món casteller. “Durant aquest temps la canalla ha crescut i molts han baixat un parell de pisos”, explica Caravaca, que es mostra satisfet amb l’afluència de públic el dia de l’aniversari. “S’ha de tenir en compte que feia molta calor, però encara així va venir prou gent”, afegeix. És Santa Coloma de Gramenet una vila amb sentiment casteller? Per a Caravaca, “més del que pot semblar, i amb molt potencial de creixement”. A banda, explica, els darrers mesos, un cop superades les restriccions per la pandèmia, la ciutadania s’interessa més pels castells que no pas abans. Els Laietans compten actualment amb 130 socis, i assagen al pati posterior del Centre Cívic del Fondo. “Darrerament, hem començat a dialogar amb l’Ajuntament, per tal de millorar l’espai d’assaig amb una xarxa i un terra atenuant, que ens ajudaran a provar coses noves”, diu Caravaca.

Una de les iniciatives més remarcables de la colla són els anomenats Castells de Tothom, trobades en les quals la fita és aplegar el màxim de nacionalitats en una mateixa pinya: “Serveixen per potenciar la diversitat, la interculturalitat i el tret socialitzador dels castells. Hem arribat a aplegar 30 nacionalitats diferents en un sol castell”, conclou el sots-cap dels Laietans.