Un dels actes de l’edició de l’any passat. Foto: Festes de Maig

A Badalona el mes de maig és sinònim de festa grossa. És a dir, de les Festes de Maig. Des de dimarts està en marxa una nova edició d’aquesta tradicional i popular celebració, que aquest any arriba a la seva 39a edició.

Un any més la ciutat s’omple aquests dies d’actes culturals i musicals, que s’allargaran fins al pròxim 27 de maig. El tret de sortida es va fer dimarts a les onze del matí amb la gran festa de la cultura popular badalonina, organitzada per la Coordinadora d’Entitats Badalonines de Cultura Tradicional i Popular Catalana i la Colla de Geganters de Badalona. A la tarda, a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme, es va inaugurar l’exposició ‘Forjadors de la festa’, que fa un repàs a la història de les tradicions festives i les entitats de cultura popular que formen les Festes de Maig. D’altra banda, des de dimarts també s’està fent la plantada de dimonis infantils. El dimoni, tal com marca la tradició, és el gran protagonista de la festa. La seva cremada, la festa tradicional més important de la ciutat, es farà el vespre del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, copatró de Badalona.

MOCADOR SOLIDARI
Abans que arribi el dia de la cremada els badalonins podran gaudir de diferents actes. Demà arribarà l’hora del pregó, que tindrà com a protagonista Pepita Padrós i Martí, una badalonina que ha dedicat la seva vida professional a l’arqueologia. També demà tindrà lloc una de les grans novetats d’aquesta edició, el mapping interactiu sobre els forjadors de la festa que es projectarà a la façana de l’edifici de l’Ajuntament. El mapping l’han fet els alumnes de diferents escoles de la ciutat, que han triat els trets més característics de la festa per fer aquesta projecció. Dissabte els actes continuaran amb la 23a Trobada de Puntaires, la Cercavila Petita i el Montigalà Arts Festival, que arriba a la segona edició i farà les delícies de tots els amants de les arts i el circ. El mateix dia a la tarda també tindran lloc el Badagegants 2018, que inclou la 35a Trobada de Gegants, l’ofrena d’ous a les Clarisses i la BaTOCona, l’única diada dedicada íntegrament a la percussió que es fa a la ciutat.

Tots aquests actes molts veïns els gaudiran amb el mocador solidari posat, que simbolitza la participació ciutadana i la solidaritat de la ciutat. Un mocador fet amb criteris de comerç just que busca contribuir a millorar les condicions de vida i treball dels productors de països més pobres.

NO ÉS NO
Les Festes de Maig d’aquest any arriben en un moment on les reivindicacions feministes tenen, socialment, més presència que mai. És per això que un dels grans objectius d’aquests dies serà tenir una celebració lliure de sexisme. Des de la Comissió de Festes, diferents entitats locals i l’Ajuntament han declarat les festes “un espai lliure d’actituds sexistes” i recorden que “el consentiment és una premissa irrenunciable. Un no és un no”.

LA NIT DEL COMERÇ
Qui també serà protagonista d’aquestes Festes de Maig és el comerç local. I és que aquest dissabte se celebrarà la sisena edició de la ‘Badalona Shops Open Night’, la nit de gala del comerç badaloní. Serà una nit de festa, oci, entreteniment i compres, on més de 180 botigues del centre de la ciutat obriran entre dos quarts de nou del vespre i les 12 de la nit per oferir tots els seus productes. Entre les activitats hi haurà animacions i concerts de música al carrer, degustacions gastronòmiques i diversos sortejos.