Una imatge de l’Ajuntament. Foto: Ajuntament

L’acord pel cartipàs és més a prop. De fet, depèn només de quatre càrrecs de confiança, literalment. El govern proposa tenir-ne 21 i que l’oposició en tingui 6, mentre que aquesta en vol 10 per 17 del govern. I les raons, evidentment, varien en funció de qui les expliqui.

El d’ahir va ser un matí de reunions que van servir per acostar posicions. Per una banda, el govern va acceptar retornar al Ple les competències delegades a la Junta de Govern Local en el darrer mandat, una petició que havia fet el PSC per poder valorar la proposta de cartipàs. Jose Téllez, tercer tinent d’alcalde, explica a Línia Badalona que la voluntat del govern era anar retornant les competències progressivament per evitar que els Plens esdevinguin excessivament farragosos. “Tot i això, hem acceptat tornar a l’escenari d’abans del 2011 i aquest escull ja està salvat”, celebra Téllez.

En la mateixa línia, també es va salvar el segon escull, que se centrava en assegurar la proporcionalitat dels consells d’administració de les empreses públiques i dels organismes autònoms de l’Ajuntament. En aquest cas, es va acordar augmentar el nombre de representants en tots aquells consells que els estatuts ho permetin –la majoria– per garantir una ponderació en base al Ple i, alhora, possibilitar que cap grup en quedi fora. En els casos en què els estatuts no ho permeten, Téllez explica que s’han compromès a modificar-los per fer-ho possible com més aviat millor.

LA PEDRA A LA SABATA
“Fins aquí, tot va anar bé”, explica Àlex Pastor, president del grup municipal del PSC, a aquesta publicació. Però la pedra a la sabata de les negociacions va aparèixer quan es va passar a tractar el tema dels càrrecs de confiança. Mentre que el govern proposa que cada grup municipal compti amb un únic assessor, a excepció dels grups del PP i PSC que en tindrien 2, l’oposició s’hi nega i en vol 3 per al PP, 3 per al PSC, 2 per a CiU i 2 per a Ciutadans o un total de 10 repartits entre aquests partits d’alguna forma similar.

Mentre que Téllez argumenta que, amb la proposta del govern, la distribució percentual dels assessors entre l’executiu i l’oposició és pràcticament idèntica que la del mandat anterior i que “malauradament el govern no pot funcionar sense menys càrrecs de confiança perquè heretem un model que estava pensat així i no es pot canviar d’avui per demà”, l’oposició considera que això ofega els seus recursos i impedeix poder dur a terme la tasca de fiscalització del govern.

Sigui com sigui, tant uns com altres ahir no van cedir i ara el govern estudiarà les peticions de l’oposició per intentar millorar la seva proposta. “Farem números, mirarem què podem fer i els farem arribar una contraproposta”, diu Téllez. Tot i això, des de Guanyem ja s’ha deixat clar que no perpetuaran l’Ajuntament “com a agència de col·locació”, mentre que Pastor assegura que el PSC “no es mourà” de la seva posició i que “si cal, el Ple ja decidirà”.

Amb tot, uns i altres tenen temps fins dilluns que ve, quan se celebrarà el Ple extraordinari, per acabar de posar-se d’acord i poder aprovar un cartipàs que, segons els comptes del govern, estalviaria més d’un milió i mig d’euros en quatre anys, gràcies a la rebaixa dels sous i de les dietes i al fet que es mantindria la xifra destinada a les subvencions que reben els grups municipals. Precisament aquest últim punt també és polèmic, perquè ara la xifra s’ha de repartir entre 7 grups –i no entre 4– i l’oposició voldria que augmentés lleugerament. Però tot sembla indicar que, si hi ha acord respecte als assessors, aquest serrell no serà un impediment perquè l’oposició aprovi el cartipàs.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram