L’edifici Venus del barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs en una imatge d’arxiu. Foto: Guillem Sánchez / ACN

Revés judicial contra el Consorci del Barri de la Mina. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat aquest ens -format pels ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, la Generalitat i la Diputació de Barcelona- a reactivar l’enderrocament del bloc Venus, una actuació que portava paralitzada una dècada. En la sentència, que prové d’un recurs presentat pels inquilins el 2016, el TSJC considera que el Consorci ha vulnerat els drets dels veïns del deteriorat edifici per la seva “patent inactivitat” a l’hora d’executar el Pla Especial de Reordenació i Millora del Barri de La Mina (PERM), el projecte aprovat el 2009 que contemplava la demolició de l’immoble.

“Hem guanyat una batalla, però encara queda molta lluita. Almenys s’ha fet justícia. Ara ens toca seguir”, assenyala Paqui Jiménez, una de les inquilines afectades i la líder del col·lectiu de veïns. Jiménez celebra la decisió del tribunal, però assegura que, després de prop de 20 anys de lluita, l’única cosa que volen els 47 denunciants és que tot això acabi i que si es presenten al·legacions es resolguin com més aviat millor. “Els últims anys de lluita han estat molt durs. És molt complicat explicar el que se sent després de viure tants anys en un edifici tan deteriorat com aquest”, apunta la portaveu dels veïns.

Si el Consorci no presenta recurs al respecte, el següent pas serà enviar l’expedient del cas al Jurat d’Expropiació de Catalunya, que decidirà sobre el preu just dels habitatges, el gran punt de discrepància entre administració i veïns.