“El barri va cada dia a menys, estem retrocedint. Mai l’havia vist tan malament com ara, ni a la postguerra passava el que passa actualment. La sensació de por al carrer és generalitzada”. Són paraules d’un veí de la zona sud de la ciutat entrevistat per Línia Badalona sobre la situació actual del barri de Sant Roc, però és, assegura, l’opinió majoritària dels veïns de la zona.

El barri, molt tocat per la crisi, està experimentant una desestabilització de la convivència “a passos de gegant”. L’atur, les retallades en ajudes socials, les baralles, els robatoris, els enfrontaments ètnics, la droga. Són molts els factors que hi incideixen però el resultat és únic i clar: “la por s’ha instal·lat al barri”. Així ho explica aquest veí de la zona, que demana mantenir l’anonimat per seguretat.

De fet, aquesta por a represàlies és comuna entre molts veïns, que eviten fer declaracions a la premsa o, fins i tot, avisar la Guàrdia Urbana tot i ser testimonis de baralles i conflictes dia rere dia. “Conec veïns que no truquen a la policia per por que transcendeixi que han estat ells els que ho han fet, perquè no se’n puguin assabentar determinades persones”, assegura el veí. “Ja es poden matar que no trucarem”, li han dit més d’una vegada.

Però la por no acaba aquí. “Aquest mateix matí he sentit com un veí li deia a un altre: ‘treu-te la cadena, no perquè te la robin, sinó perquè et poden fer mal’”, detalla el veí, que assegura que la gent evita fer ostentació de qualsevol cosa per evitar situacions conflictives. I això passa sobretot amb la gent gran, el col·lectiu més vulnerable de tots.

“ENCARA NO ENS ESCOLTEN”
El problema de Sant Roc és “exponencial”. Tot i assegurar que l’Ajuntament “està fent més que els anteriors governs”,  el veí lamenta que “no s’arriba al moll de l’os”, que es fan “coses superficials”. “Els polítics encara no ens escolten”, es queixa, tot i que celebra que el govern d’Albiol actuï ràpid en alguns casos. “Ara es desallotgen d’un dia per l’altre pisos ocupats il·legalment, i això abans ningú ho feia. Actuen i això és el que volem, però sols no aconseguiran solucionar el problema”.

L’ocupació d’habitatges és, seguretat al marge, un dels problemes més preocupants. I és que això porta conflictes de convivència a les comunitats de veïns i tothom s’està tornant “més intolerant”. “Els veïns s’estan radicalitzant”, explica aquest badaloní, que assegura que el clam més compartit comença a ser “que se’n vagin”, un panorama “perillós” i molt temptador per a determinats discursos polítics. El veí fa referència a la “massiva arribada d’immigrants” al barri, alguns dels quals estan generant, segons ell, “crispació i preocupació a la zona”.

Un altre dels problemes és la brutícia, una qüestió que pot semblar menor al costat de les altres però que també preocupa molt els veïns. No en va l’Ajuntament i el Consorci Badalona Sud van portar a terme una operació de neteja dels soterranis de sis blocs de pisos de Sant Roc la setmana passada en un intent de minorar les queixes del veïnat. També la major presència de la Guàrdia Urbana ha frenat “una mica” els conflictes, però tot i això “l’Ajuntament no pot arribar a tot i els delinqüents ho saben”, alerta amb preocupació el veí.

L’alcalde Albiol, en la visita als treballs de neteja de la setmana passada, va explicar que el consistori portarà a terme durant el pròxim any altres actuacions per millorar les condicions de vida al barri. Els veïns, com afirma l’entrevistat per Línia Badalona, esperen que ho faci “abans que sigui massa tard i Badalona tingui les seves Tres mil viviendas igual que Sevilla”.

Beques menjador a canvi que els nens vagin a l’escola

 

 

 

 

 

 

Un altre dels problemes de la zona sud de Badalona és l’absentisme escolar, que supera ja el 50%. I és que la meitat dels alumnes de primària dels centres escolars de Sant Roc, Artigues, el Remei i el Congrés no van a classe.

Per combatre aquesta realitat preocupant, el nou gerent del Consorci Badalona Sud, Venanci Saborit, vol vincular les beques escolars al fet d’anar a classe. “No hi haurà beca si no van a l’escola”, assegura en declaracions a La Vanguardia, afegint que es perden molts diners en subvencions per culpa de l’absentisme. De fet, Venaci parla tant de beques escolars com de beques menjador.

Sigui com sigui, els directors dels col·legis de la zona sud no veuen amb gaire optimisme les propostes del nou gerent del consorci. La Vanguardia posa l’exemple del Josep Boada i del Baldomer Solà, on l’absentisme arriba a la meitat dels alumnes. Malgrat que els dos centres han portat a terme molts projectes per lluitar contra l’absentisme escolar, pràcticament no han aconseguit avançar en aquest aspecte. Un problema més d’un barri amb un futur incert.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram