El podi del 10N no va variar respecte del 28A. Infografia: Eduardo Corria

El PSC ha tornat a guanyar clarament unes eleccions generals al Barcelonès Nord. Diumenge, els socialistes van obtenir el 28% dels vots al territori i es mantenen com a primera força, però han perdut més de 10.000 vots aquest 10N. En només sis mesos, el PSC ha passat dels 63.715 vots que va aconseguir el 28A als 53.102 de diumenge. Tot i això, el socialisme es manté com la primera opció de la suma dels veïns i veïnes de Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià de Besòs, Montgat i Tiana, gairebé deu punts per sobre de la segona força, En Comú Podem.

Els comuns han perdut més de 4.500 vots respecte del 28A, però han aconseguit quedar de nou com el segon partit més votat al Barcelonès Nord, amb més de 34.500 vots, el 18% del total. ERC també s’ha mantingut a la mateixa posició que a les darreres eleccions generals, tercera, amb el mateix percentatge que va obtenir fa sis mesos: el 16%, tot i haver perdut gairebé 3.000 vots.

LA DRETA ES RECONFIGURA
Mentre que els partits d’esquerres han mantingut tots les mateixes posicions que van aconseguir a les darreres eleccions generals al Barcelonès Nord, la dreta ha experimentat una reconfiguració important aquest 10N.

El PP ha pujat tres punts i ha guanyat més de 4.000 vots respecte del 28A. Els populars han passat a ser la quarta força al territori, amb gairebé 17.000 vots, cosa que representa un 9% del total.

Però el partit que més vots ha guanyat en comparació amb fa set mesos ha sigut Vox, que ha pràcticament doblat el nombre de persones que han apostat pel seu programa. Els d’ultra dreta s’han endut més de 15.000 vots, el 8% del total, quatre punts percentuals més dels que van obtenir a les eleccions del 28A.

La recuperació del PP i l’ascens de Vox, però, es poden explicar fàcilment per la davallada considerable de Ciutadans (Cs). El partit taronja ha perdut més de 15.000 vots respecte del 28A i ha passat de ser quarta força al Barcelonès Nord a obtenir només el 7% dels vots, la meitat dels punts percentuals que va assolir a les darreres generals.

L’INDEPENDENTISME CREIX
Un altre partit que ha recuperat terreny al territori ha estat Junts per Catalunya (JxCat), el qual ha tingut una tímida millora i ha aconseguit uns 1.300 vots més que al 28A. Els postconvergents, però, només han obtingut el 6% dels vots al Barcelonès Nord.

Per altra banda, la CUP, que es presentava per primer cop a unes eleccions generals, s’ha endut poc més de 7.000 vots al territori, un 4% del total. Això ha fet que la suma dels partits independentistes (ERC, JxCAT i CUP) hagi aconseguit el 25% dels vots al Barcelonès Nord, un percentatge lleugerament superior al de fa set mesos.

BAIXA LA PARTICIPACIÓ
La jornada electoral del 10N va estar marcada per una menor participació que la del 28A. A tots cinc municipis del Barcelonès Nord va baixar entre 5 i 6 punts percentuals.