Les tanques i l’edifici de 13 plantes a mig construir demostren la paràlisi del pla de reforma del centre de Santa Coloma. Foto: Salvem la Ciutat Vella

Fa més de sis mesos que a la plaça de la Vila de Santa Coloma hi ha unes tanques negres que impedeixen l’accés a una sèrie d’edificis que s’havien d’enderrocar. Tota aquesta zona forma part del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) Santa Coloma Vella II, que es va suspendre temporalment a finals de maig de l’any passat quan la plataforma Salvem la Ciutat Vella va ocupar l’antic Estudi Nou en protesta per aquest projecte urbanístic, que consideren “especulador”.

El regidor d’Urbanisme, Jordi Mas, explica a Línia Nord que encara no hi ha una data per reprendre els enderrocs. El govern municipal haurà de tornar a modificar aquest projecte (que es va aprovar per unanimitat al Ple fa ja vint anys) per incloure algunes de les demandes de la plataforma, com salvar l’Estudi Nou per convertir-lo en un equipament públic.

Però aquesta és només una de les propostes que l’entitat va tornar a publicar a finals d’aquest gener. Exigeixen que el 30% dels nous habitatges que es construeixin es destini a lloguer social i que es redueixi l’alçada de l’edifici de 13 plantes que s’ha projectat a la rambla Sant Sebastià, entre altres.

Mas adverteix que algunes d’aquestes propostes són inviables, ja que al cap i a la fi es tracta d’un projecte privat, finançat en bona part pel Banc Sabadell (propietari de més del 70% de la zona) i, per tant, canviar-ho és “jurídicament molt complicat”.

TORNAR A L’ESPERIT INICIAL?
El problema, segons Pep Palacio, membre de Salvem la Ciutat Vella, és que el PERI ha tingut “15 modificacions en profunditat” des de la seva aprovació el 1999. “Hem perdut zones verdes, equipaments, vialitat… En definitiva, hi hem perdut molt”, ressalta.

El govern ha intentat recuperar el que anomenen “l’esperit inicial” del projecte i que es resumeix en esponjar una zona de la ciutat que està molt densificada, amb edificis molt deteriorats, per “obrir el carrer i fer habitatge”. De fet, l’Ajuntament ja ha acordat amb alguns dels petits propietaris de la zona la cessió d’unes parcel·les per poder construir-hi habitatge protegit de lloguer social.

Des de la plataforma consideren que, ja que s’ha de tornar a modificar el PERI per aquestes novetats, l’administració hauria de fer una revisió “pública i participativa” de tot el projecte. Però el regidor d’Urbanisme recorda que “tots els canvis que es proposen suposen que l’Ajuntament ha de destinar els seus recursos en això, com si no hi hagués altres prioritats”.

Només la decisió de salvar l’Estudi Nou costarà al consistori més de 799.000 euros. La construcció d’habitatge públic en aquesta zona suposa, també, una despesa pública que no estava projectada al PERI (que té un pressupost privat total de més de 5 milions d’euros) i la proposta de reduir l’alçada de l’edifici de 13 plantes suposaria, a més, haver d’indemnitzar el Banc Sabadell.

Palacio considera, en canvi, que l’equip de govern ha estat “extremadament servil” amb el banc i que “les renúncies inexplicables en favor de la gran propietat també ens costaran diners”.

NOVA REUNIÓ
Tot i les discrepàncies, Mas destaca que “el diàleg sempre està obert”. Això sí, el regidor avisa que la interlocució no serà amb la plataforma, sinó amb els grups municipals, amb els quals es reuniran pròximament per recollir noves propostes i intentar tancar, d’una vegada per totes, un PERI definitiu. “Ara no hi ha més remei que acabar-ho”, assenyala Mas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram