Els regidors del PP deixen buits els seients al ple. Foto: Twitter (@GuanyemBDN)

El primer ple de l’any a Badalona va estar condicionat per la baixa de l’alcalde Álex Pastor, que va patir la setmana passada un avís d’infart i estarà uns dies més de baixa.

La polèmica decisió de delegar les funcions en el quart tinent d’alcaldia i regidor de l’Àmbit de Seguretat, Govern i Territori, Rubén Guijarro, va desencadenar en un intercanvi d’acusacions entre els socialistes i el popular Xavier García Albiol, que demanava la suspensió del ple en considerar que no s’ajustava a legalitat. La negativa del govern va acabar amb el PP en bloc abandonant la sala i amb un missatge conjunt dels grups municipals de Guanyem, ERC i Junts per Catalunya on emplaçaven el govern municipal a deixar-se de “picabaralles estèrils” i a asseure’s amb la resta de formacions per tractar problemàtiques del municipi com l’estat de les biblioteques o la gestió de les subvencions.

“Ens hem vist obligats a sortir del ple perquè la seva convocatòria no s’ajusta a la legalitat. Els acords que avui es prenguin són invàlids. Presentarem una impugnació de la celebració d’aquest ple per anul·lar-lo”, apuntava Albiol en declaracions a Badalona Comunicació un cop fora del plenari, en relació amb el fet que qui ha assumit l’alcaldia accidental no sigui la primera tinent, Aïda Llauradó. Un cop superats els primers minuts de tensió, la primera trobada entre grups municipals va començar amb dues declaracions institucionals, una de suport a l’Enoc, l’alumne de l’Escola Rafael Alberti segrestat a Hondures, i l’altra reivindicant el Pont del Petroli i la seva reparació.

Pel que fa a les mocions presentades per les formacions polítiques, el ple va aprovar per unanimitat la proposta de Guanyem per a la millora de la gestió de les subvencions a entitats, que pretén reduir els “entrebancs burocràtics”, i es van portar a debat els problemes de manteniment de les biblioteques de la ciutat, donant veu a les voluntàries dels clubs de lectura. També es va aprovar la moció presentada per ERC per la instal·lació de llambordins en record als badalonins deportats a camps de concentració nazis.