L’edifici de Capitania, al port de Badalona. Arxiu

Marina badalona enfila el projecte de dinamització del port i descarta definitivament l’oci nocturn com un element per revifar-ne l’activitat, tal com havia plantejat el mateix alcalde de Badalona, Jordi Serra, el passat mes de febrer. El Conseller Delegat de l’empresa pública que gestiona el port, Francesc Pa­nella, ha explicat a “Línia Badalona” que allargar l’horari d’obertura dels locals de restauració del port no seria “legal” i tampoc asseguraria donar vida durant tot el dia. Panella es mostra convençut que el port es tornarà a reflotar perquè al darrera s’està preparant un projecte atractiu pels operadors, “sense la necessitat d’abaratir els lloguers dels locals”.

A mitjans de desembre el conseller delegat de Marina Ba­dalona complirà un any al capdavant del port, després de precipitar el relleu de Juan Felipe Ruiz, imputat en el cas Pretòria. Durant aquest temps s’ha encarregat d’elaborar un projecte encaminat a “obrir el port a la ciutat”. Els pilars d’aquest document és una llotja de pescadors, inaugurada a finals del mes d’octubre passat, i una escola de vela que obrirà les seves portes el mes gener. Amb tot, el principal problema que arrossega el port és l’oferta de locals comercials i de restauració immersos en una profunda crisi. Per aquest motiu, l’objectiu prioritari de Marina Badalona és trobar operadors que portin una pizzeria o altres ofertes similars que el cubert rondi els 18€. Panella s’ha posat en contacte amb empreses perquè obrin algun comerç relacionat amb la nàutica i la pesca. Tot i així queda pendent una tercera fase de locals de restauració, la infraestructura dels quals encara no ha trobat inversors. Són un total de 3.000 metres quadrats a tocar amb l’edifici de capitania que havien estat destinats, inicialment, a la res­tauració de luxe. Marina Bada­lona contempla ocupar un terç dels locals en un termini màxim de dos anys.

Una altra de les opcions que havia proposat el primer Tinent d’Alcalde, Ferran Falcó, era la d’utilitzar part dels locals buits d’aquesta infraestructura a primera línia de mar i com a viver d’empreses amb un alt component creatiu com ara despatxos d’arquitectes, de publicistes, etc. Una opció que ha quedat relegada en una última instància, malgrat que no es descarta la possibilitat de fer un canvi de planejament al solar desocupat que hi ha al dic de la Ribera, molt a prop del parc infantil.

Marina Badalona està treballant en el proper estiu per atraure diferents activitats “de ciutat” culturals i lúdiques durant el dia i programar espectacles d’humor com monòlegs i de música per adults com havaneres durant la nit. Tot i això, descarta convertir algun dels locals amb un lounge que obrís fins a la matinada.

L’HOTEL

A banda del canal, la joia de la corona del projecte portuari és l’hotel previst a l’espai que actualment ocupa l’aparcament del port. Fins a principis d’a­quest estiu se n’havia d’ocupar l’empresa Novanou que se li va acabar rescindint el contracte per “incompliment” reiterat. Novanou contemplava la construcció d’un gran hotel de luxe amb 297 habitacions i gestionat per una cadena internacional de prestigi. L’hotel també havia de comptar amb un centre comercial de 17.600 metres quadrats dividits en cinc plantes i un aparcament per mig miler de ve. Ara, projecte “s’haurà d’adaptar” a les necessitats actuals i la previsió és construir un hotel d’una categoria de 4 estrelles amb una sala de convencions i centre comercial. Panella assegura que ja té ofertes de diferents entitats financeres i que Marina Badalona ja té enllestit el plec d’exposicions que en breu posarà a exposició pública.