El Tanatori Litoral ha començat a funcionar aquest desembre. Foto: Tanatori Litoral

Dimarts, 10 de desembre. Dos quarts d’onze del matí. El Tanatori del Litoral, situat al barri de la Catalana de Sant Adrià del Besòs, ja ha obert les seves portes des de fa uns dies. Tot plegat s’ha fet, i s’està fent, de forma molt discreta. No hi ha hagut inauguració oficial. Aquesta instal·lació, situada just al costat de la ciutat esportiva de l’Espanyol, fa anys que està envoltada de polèmica i l’entitat que s’oposa a la seva existència, Stop Crematori, segueix lluitant contra el projecte.

Línia Nord visita les instal·lacions del nou tanatori i també crematori, que té cinc sales privades de vetlla i un oratori amb capacitat per a gairebé 200 persones. Arquitectònicament és una obra de primer nivell. L’espai té un disseny molt atractiu, espaiós i amb molta llum natural. També té una zona a l’exterior, el ‘Jardí del record’, destinada a columbaris, els nínxols que acullen les urnes amb les cendres. A banda, els responsables del centre reivindiquen la zona verda que s’ha creat al voltant del tanatori com “un nou espai perquè la gent de Sant Adrià hi vingui a passejar”.

CONTAMINACIÓ I LLICÈNCIES
Qui veu les coses d’una forma molt diferent és la gent de la plataforma Stop Crematori. Fa uns quatre anys que es mobilitzen contra l’obertura del tanatori. La seva denúncia se centra en dues qüestions: la contaminació que asseguren que provocarà la instal·lació i la concessió de les llicències que en el seu moment va fer l’Ajuntament.

Pel que fa a la contaminació, sempre han denunciat que Sant Adrià ja és un municipi amb uns alts nivells de contaminació i que des de fa molts anys s’ha convertit en un municipi que acull instal·lacions contaminants. Posen d’exemple la central tèrmica de cicle combinat o la incineradora de TERSA. De fet, recorden que Sant Adrià, que només fa 3,8 quilòmetres quadrats, genera l’1,65% de tot el Co2 industrial d’Espanya. A banda, afegeixen que a la ciutat hi ha un problema greu de contaminació del sòl.

A part de la contaminació, Stop Crematori sempre ha denunciat que la llicència ambiental i d’obres per fer el tanatori es va concedir de forma irregular. En el seu moment l’Ajuntament ja va deixar clar que l’atorgament de les llicències es va fer perquè es complien tots els requisits legals. El consistori també va demanar mesures addicionals de control mediambiental que s’hauran de fer semestralment durant el primer any de funcionament de la instal·lació. De moment Stop Crematori ha vist com la justícia desestimava les mesures cautelars contra l’obertura que havien sol·licitat. Tot i això, confien que el contenciós encara pugui tirar endavant amb èxit.

“COMPLIM LA NORMATIVA”
Preguntats sobre la llarga reivindicació d’Stop Crematori contra el tanatori, els seus responsables responen: “Complim la normativa mediambiental i hem afegit uns filtres que no es fan servir en altres llocs”. Sobre la denúncia de la plataforma veïnal, es limiten a dir que “el TSJC ja dictaminarà”.

De moment Sant Adrià, el municipi sense cementiri, ja té tanatori. Un tanatori amb un crematori la capacitat del qual és de 750 cremacions a l’any. Una instal·lació pionera segons els seus responsables, però que per a Stop Crematori no hauria d’existir.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram