Foto: Arxiu

El nombre de delictes d’estafa ha augmentat un 18,55% en l’últim any. Aquesta és la conclusió més destacada que es desprèn del balanç de fets delictius que els Mossos d’Esquadra han presentat al Barcelonès Nord.

Els agents han detectat que, malgrat que en els darrers cinc anys ha baixat el nombre de delictes a la Regió Policial Metropolitana Nord (RPMN), que entre altres comprèn les àrees de Badalona -inclou Sant Adrià- i de Santa Coloma, aquesta tendència a la baixa ha acabat aquest últim any.

En passar del 2016 al 2017 els fets delictius han augmentat lleugerament. Tot i això, la variació respecte de l’any anterior no és alarmant en la majoria de casos excepte en les estafes, concretament les que es fan a través de les xarxes socials.

Sigui com sigui, si s’atén al balanç dels últims cinc anys, la conclusió és que s’han reduït els delictes un 7,58%, passant de 117.543 fets el 2013 a 108.631 el 2017. Els Mossos destaquen que cada cop es registren menys denúncies interposades pels ciutadans.

CREIXEN ELS FURTS
L’Àrea Bàsica Policial de Badalona va patir el 2017 prop d’un 15% de tots els delictes registrats a la RPMN, 850 més que el 2016. Dels delictes contra les persones, els que més han augmentat han estat les amenaces. Dels que afecten el patrimoni, els furts i les estafes s’han disparat exponencialment. Destaca un augment general en tots els delictes menys en els actes de violència a l’espai públic i els robatoris a domicilis particulars. D’aquests últims, a Sant Adrià i Badalona n’hi va haver 472 en tot el 2017, és a dir, més d’un cada dia.

Els furts també preocupen a Santa Coloma. De fet, és el delicte que més ha augmentat a la ciutat en l’últim any. El 2017 els Mossos van registrar 1.776 furts, és a dir, quasi 5 cada dia. Es considera delicte quan la persona que el comet s’apropia, de manera intencionada i il·legítima, d’una cosa material sense força, violència ni intimidació.

També han augmentat de manera considerable els robatoris amb força a l’interior de vehicles i les estafes.

 

Les estafes per internet: una
tendència que va en augment

Els Mossos alerten del perillós augment de les estafes a través de les noves tecnologies. Les xarxes socials s’han convertit en blanc fàcil a l’hora d’obtenir informació personal de manera il·legítima.

Comprar per internet, un acte cada cop més comú, pot comportar grans riscos. Per una part, les estafes de les mateixes pàgines web. Algunes són pàgines falses molt similars a l’original i altres ofereixen productes en oferta, que resulten acabar sent un engany. Els agents també registren estafes a través d’aplicacions de compravenda d’articles, com Wallapop. Recomanen recopilar totes les dades possibles del venedor per poder-ho denunciar a la policia.

Un dels perills d’utilitzar la targeta de crèdit per pagar per internet és que et robin les dades. La majoria de delinqüents busquen saber el número de la targeta, la data de caducitat i el número de seguretat. Amb aquestes tres informacions poden comprar qualsevol cosa en qualsevol lloc del món.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram