Coordinadora Veïnal Baix Besòs

Foto de família del dia de la creació de la Coordinadora. Foto: Twitter (@julmolbar)

El passat dimecres 18, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments del tram baix del riu Besòs anunciaven per sorpresa el pla Estratègia Metropolitana del Besòs. Va ser un anunci tan imprevist, que ni tan sols la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs en tenia constància i, de fet, se’n van assabentar a través dels mitjans de comunicació. El pla presentat defineix una trentena d’actuacions considerades cabdals per “transformar, cohesionar i dinamitzar econòmicament” el Baix Besòs.

En total, aquestes actuacions, pensades per dur-se a terme en un termini de deu anys, tindran un cost d’uns 500 milions d’euros, segons va informar l’AMB. En aquell moment, i a corre-cuita, el president de la Coordinadora, Pepe Sánchez, va valorar el pla amb “optimisme moderat”, preguntat per Línia Nord. Avui dijous, la Coordinadora, en roda de premsa, ha presentat les seves valoracions, un cop han pogut analitzar el pla. “Els barris del Besòs veiem amb escepticisme aquest anunci de pluja inversora”, han assegurat.

Bones sensacions

La iniciativa comença a posar negre sobre blanc algunes de les iniciatives que van conformar, el mes de desembre, la signatura del Compromís del Besòs. Es tractava d’un seguit de propostes, pactades entre la Coordinadora i els cinc ajuntaments, sobre infraestructures, teixit econòmic, habitatge, i vulnerabilitats socials a la zona. Segons ha expressat la Coordinadora a la roda de premsa d’aquest dijous, l’Estratègia Metropolitana del Besòs “té coincidències importants amb l’acord signat al desembre passat per la Coordinadora amb les alcaldies, cosa que ens congratula, en el sentit que sembla un intent d’alinear el conjunt de les Administracions en la governança i l’assumpció de responsabilitats vers aquest territori”.

Queixes i demandes de reunió

No tot són valoracions positives. La Coordinadora no comparteix “la confiança en la concertació institucional vertical ni en la coparticipació de les institucions en les decisions”. Per això demanen més implicació de l’AMB per assegurar la participació de les organitzacions veïnals en els debats sobre les prioritats del territori.

A banda, l’organització veïnal recorda que l’estratègia “deixa fora els barris fronterers de Barcelona inserits al mateix Consorci: el Besòs, la Pau, la Verneda o el Maresme”. També demanen “que cadascuna de les Administracions aclareixi quina és la seva aportació pressupostària en un full de ruta comú”. Pel que fa al Consorci del Besòs, en demanen la seva revitalització: “Una entitat que ha estat un ens moribund al qual no es va dotar ni de recursos econòmics ni del personal suficient”.

Per acabar, la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs recorda al president Aragonès que ja fa més d’un any es va comprometre a reunir-se amb l’entitat. També demana una reunió amb la presidenta de l’AMB, Ada Colau, i el vicepresident executiu de l’ens, Antonio Balmón.