El govern estudia obligar als propietaris a fer-se’n càrrec. Hi ha 98 palmeres afectades

L’emblemàtica palmera de l’Escola Cultural ha hagut de ser substituïda

Des de l’any 2007, l’Ajuntament de Badalona aplica un intens tractament de prevenció contra l’escarabat morrut. Gràcies a això, enguany no hi ha hagut cap palmera pública infectada per aquest insecte. No es pot dir el mateix dels exemplars que es troben en parcel·les privades. I és que l’any 2010 hi havia una quarantena de palmeres privades afectades, i aquest any ja s’ha arribat gairebé al centenar d’arbres amb escarabat morrut. Molts dels exemplars de titularitat privada que estan infectats es troben a les zones de Canyet i Mas Ram.
El govern de Badalona inverteix 27.000 euros anuals en tractaments de prevenció, que aplica a més de 230 palmeres de la ciutat, per evitar que la plaga s’estengui. Si són arbres grans reben un tractament d’endoteràpia i si són de petites i mitjanes dimensions, reben diversos tractaments de fumigació.
La regidora de Medi Ambient, Sònia Egea, ha assegurat que l’ajuntament està estudiant la possibilitat d’obligar als propietaris de palmeres molt afectades pel morrut a desfer-se d’elles. Ara mateix, el govern només es limita a recomanar als veïns que tenen alguna palmera quins  són els tractaments més adequats per prevenir la infecció, segons la mida i l’espècie de l’exemplar. El resultat és que la majoria de propietaris que tenen una palmera en el seu terreny intenten estalviar-se els diners que pot costar un tractament d’aquestes característiques, uns 230 euros, i la plaga es va estenent a la resta d’exemplars.
Les espècies més afectades per l’escarabat morrut són les palmeres de Canàries i les dactileres.