L'alcalde accidental, Oriol Lladó, i altres regidors ahir a dins el Viver. Foto: Òmnium

La dita que una imatge val més que mil paraules va quedar demostrada ahir a l’Ajuntament. I és que, en un gir inesperat, el govern de la ciutat va decidir desafiar el jutge i va obrir les portes del Viver durant el 12-O. La imatge del dia, sens dubte, va ser la del tercer tinent d’alcalde, José Téllez, davant de la premsa estripant la interlocutòria judicial que prohibia al consistori obrir les seves portes.

Després que dimarts el mateix Téllez, juntament amb el primer tinent d’alcalde i ahir alcalde accidental, Oriol Lladó, compareguessin davant la premsa per anunciar l’acatament de la prohibició judicial, sis regidors van obrir finalment l’Ajuntament el 12-O. No hi era l’alcaldessa, Dolors Sabater, desplaçada a Colòmbia en unes jornades de l’ONU. Els sis integrants del govern que van obrir el Viver van ser Oriol Lladó i Agnès Rotger (ERC) i José Téllez, Laia Sabater, Francesc Duran i Fàtima Taleb (Guanyem Badalona en Comú).

A les vuit del matí ja hi havia desenes de persones concentrades al Viver per donar suport als sis regidors. Entre aquestes, va destacar la presència de càrrecs electes d’ERC i la CUP i el president d’Omnium Cultural, Jordi Cuixart. Durant la compareixença davant la premsa, Lladó i Téllez van especificar que els ciutadans no podrien fer tràmits, i el govern, per evitar posar en risc els funcionaris, no els va implicar en l’acte de desobediència.

“Vinga, a treballar”, va dir Téllez abans d’obrir les portes del Viver just després d’afirmar que, “si encara volem creure en un estat democràtic, el jutge ens donarà la raó”. Per la seva banda, l’alcalde accidental, Oriol Lladó, va afirmar que havien decidit desobeir perquè “som càrrecs elegits en representació del govern de la ciutat per fer la nostra feina”.

Els fets d’ahir també van deixar una altra imatge. L’absència de representants d’ICV-EUiA, integrant del govern municipal. Els ecosocialistes, a través d’un comunicat, van lamentar “que una festa confronti la ciutadania” i van acusar “el govern central en funcions del PP d’interposar-se en els acords del govern municipal amb els sindicats”.

“REACCIÓ JUDICIAL”
L’exalcalde popular de la ciutat, Xavier García Albiol, va respondre als fets amb el seu estil directe. Va qualificar d’”aquelarre” la situació i va afirmar, a RAC1, que “aquests actes de xuleria han de tenir algun tipus de resposta”. L’ara regidor va afegir que, “quan algú té una actitud desafiant, hi ha d’haver alguna mena de reacció per part de la justícia. Si no, convertirem aquest país en una selva”.

A qui tampoc li va agradar gaire la situació viscuda ahir va ser al PSC. Els socialistes, que van fer possible el canvi a Badalona gràcies a la seva abstenció, van amenaçar de trencar el pacte a l’Ajuntament després d’alertar que
“Badalona s’està cansant d’unes posicions independentistes que no representen la majoria de veïns”.

Caldrà veure què passa a partir d’ara, però la reacció judicial que va demanar Albiol ja es va produir ahir mateix. I és que el jutjat d’instrucció número 5 de la ciutat, en funcions de guàrdia, va obrir una causa penal contra l’Ajuntament per un suposat delicte de desobediència després d’una denúncia del PP. En paral·lel, els sis regidors que van obrir l’Ajuntament compareixeran avui durant la vista contenciosa davant el jutge per explicar-se. “Tenim arguments de pes i ens defensarem”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram