Es potencien els curts catalans i col·labora amb l’Acadèmia del Cinema.

Chalmeta, Argelich i Montornés, a l’acte de presentació del certamen. Mariona Sanz

No cal parlar de consolidació d’un certamen que enguany arriba a la seva 36a edició i malgrat les retallades de pressupost que ha patit, el Filmets torna a Badalona del 5 al 13 de novembre. Segons el director del festival, Agustí Argelich, “no en coneixem propostes que mantinguin el seu bon nivell amb una davallada de recursos similar”. Més de 1.500 treballs inscrits demostren que el festival guanya protagonisme en el circuit internacional. De fet, en l’edició d’aquest 2010 i a través de 28 sessions, s’hi projectaran 232 curts on hi ha representats fins a 57 països. Suècia és el país convidat d’enguany, i presenta, entre d’altres, el curt Incident by a Bank, que va aconseguir el premi al millor curtmetratge a la Berlinale 2010. Un any més, totes elles seran gratuïtes i obertes al públic; excepte les cerimònies d’inauguració i cloenda on cal tenir invitació.

Tal com destaca el regidor de Cultura de Badalona, Mateu Chalmeta, aquest festival “és una marca que dóna prestigi a la ciutat” i ha afegit que “la varietat i qualitat de pel·lícules que es projectaran demostren que hi ha una gran voluntat d’arribar a tota classe d’espectadors”.

Amb la intenció de seguir potenciant aquesta marca fora de Badalona, la denominació del festival canvia i passa a dir-se Filmets Badalona Film Festival, el qual substitueix el tradicional Festival Internacional de Filmets. Al Festival s’hi podrà veure un elevadíssim nombre de curts de palmarès excepcional com ara alguns guanyadors o nominats als premis Oscar, BAFTA, Goya o Gaudí, entre altres; alhora que es projectaran treballs d’autors independents, d’estudiants d’escoles de cinema i de les distribuïdores europees més destacades.

L’actor Roger Coma, representant de l’Acadèmia del Cinema Català, serà el president del jurat del Filmets Badalona Film Festival. És un dels resultats d’un acord entre l’organització del certamen i l’Acadèmia per tal de potenciar els curmetratges produïts a Catalunya, que enguany representen el 8% dels treballs que es projectaran a Filmets.

Una altra de les novetats d’aquesta 36a edició consisteix en potenciar el Filmets Jove, que no només arribarà als estudiants de secundària, sinó que enguany s’oferirà als alumnes de primària. El que sí continuarà oferint-se en el Filmets 2010 és el cicle dedicat al cinema de la Mediterrània i els Filmets per la Convivència, una proposta que va agradar i molt al públic.

El Filmets 2010 tindrà com a seus oficials els teatres Zorrilla i Círcol Catòlic i comptarà amb el Cor de Marina i la FNAC de Diagonal Mar com a seus col·laboradores.

Entre els nombrosos actes paral·lels a les projeccions també hi haurà una Master Class gratuïta que es titularà Dels Lumière al Youtube, el qual versarà sobre el gènere documental i que substitueix el taller de guions que s’havia ofert en edicions anteriors.

El Filmets Badalona Film Festival inclou també el ja habitual Filmets Corner, un punt de trobada per a professionals de països com el Brasil o Corea del Sud i totes aquelles persones interessades en la indústria cinematogràfica. En aquest punt de trobada, tots podran debatre sobre el tema Els curtmetratges i la televisió.