Els desnonaments s’han convertit en un dels grans drames de la crisi econòmica. Segons dades fetes públiques divendres passat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Catalunya és el territori de tot l’estat que va patir més desnonaments l’any 2013, amb un 23,8% del total.

Les xifres són colpidores: més de 67.000 desnonaments a tot l’estat, 16.000 dels quals a Catalunya, i la majoria (56,8%) per pisos en lloguer. Les execucions hipotecàries, que en aquest cas han descendit un 9,8% respecte a l’any anterior, representen un 38,5% del total de desnonaments.

Les dades fetes públiques pel CGPJ estan desglossades per províncies, un fet que impossibilita saber el nombre de desnonaments que han tingut lloc a la ciutat de Badalona. Aquesta publicació ha intentat aconseguir estadístiques locals a través del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i altres instàncies, però sense èxit.

Davant d’aquest silenci estadístic, la PAH de Badalona –que tampoc ha aconseguit mai dades oficials– va elaborar, fa pocs mesos, una aproximació per poder quantificar el problema dels desnonaments a la ciutat. A través dels taulons d’anuncis dels jutjats de primera instància de Badalona van poder comprovar com, cada dia, a la ciutat hi ha entre un i dos desnonaments només per execucions hipotecàries. “Si a això li sumem els desnonaments per lloguer, podem garantir que, com a mínim, n’hi ha dos cada dia”, explica Montse García, portaveu de la PAH de Badalona. Seguint aquest criteri, a la ciutat hi hauria més de 700 desnonaments a l’any. Una xifra que sembla força raonable si es té en compte que a tota la província de Barcelona hi ha hagut 11.101 desnonaments l’any 2013.

Segons dades de l’Ajuntament, el Servei d’Informació i Assessorament a les Problemàtiques d’Habitatge ha atès 744 persones des de l’octubre de 2012 i s’han signat 18 dacions en pagament, 3 compres de pisos per part de l’entitat financera i 16 acords de reestructuració del deute, a més d’haver-se lliurat 44 habitatges amb preus d’entre 150 i 220 euros, entre d’altres. Unes accions que, malgrat tot, no aconsegueixen aturar el “problema d’emergència habitacional”, en paraules de García, que té la ciutat de Badalona i el país.

La PAH es tanca al consistori per reunir-se amb l’alcalde

La publicació de les estadístiques sobre desnonaments per part del CGPJ va pràcticament coincidir en el temps amb la tancada de la PAH de Badalona a l’Ajuntament per forçar una reunió amb l’alcalde.

“Volíem reclamar una reunió amb Albiol perquè fa 3 mesos que la demanem i ens la neguen”, es queixa Montse García. “Era l’única manera que ens quedava per reclamar-la, perquè no està donant la cara”, afegeix la portaveu de la plataforma.

Fonts municipals han confirmat a Línia Badalona que l’Ajuntament va concedir, el mateix dia de la protesta, una reunió amb l’alcalde que se celebrarà el pròxim 11 d’abril. Tot i això, recorden que “des de la regidoria de Serveis Socials s’ha atès la PAH en diverses ocasions” i que “s’han aturat diversos desnonaments”.

La portaveu de la PAH a la ciutat, per la seva banda, afegeix que “la gent que treballa a serveis socials fan tot el que poden”, però que no donen l’abast. “El problema és que no tenen prou recursos”, lamenta. “Amb el superàvit del pressupost municipal de l’any passat no es pot fer res més?”, es qüestiona García. Una pregunta que li podrà traslladar personalment a Albiol a la reunió de divendres que ve.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram