El primer que va treure pit va ser Ferran Falcó, cap de llista de Convergència i Unió a Badalona. Va ser dijous passat, a COMRàdio, per a tota Catalunya: “El principal responsable que guanyi el PP a Badalona no és Ferran Falcó, és la ineficàcia del PSC”. Falcó, fart d’escoltar que tenia a les seves mans fer alcalde el candidat del PP, Xavier García Albiol, va disparar contra el seu soci de govern. Abans, ja havia manifestat públicament que la càrrega que estava portant a les espatlles era massa gran, amb tweets com el ja famós “Faci el que faci, pringo”. Jordi Serra, candidat del Partir dels Socialistes de Catalunya i actual alcalde en funcions, ferit, posat en qüestió davant una audiència nacional, va deixar de banda el to cordial del qual havia fet gala fins el moment per contraatacar: “No serveix dir que et vas a l’oposició; has d’actuar, t’has de mullar i actuar amb responsabilitat”.

Un dia abans, PSC i CiU havien mantingut la primera reunió des del 22-m. L’objectiu de la trobada era apropar posicions per afavorir un govern de coalició. L’opció més viable en aquell moment era un pacte entre PSC i CiU amb el suport d’ICV-EUiA. Llavors encara un vel de correcció i bons modals envoltava els candidats, que, tot i això, semblava que haguessin assistit a dues reunions diferents. A la sortida, Serra manifestava que havia estat una trobada “fructífera”, mentre que Falcó deia que es continuava trobant “més aprop de l’oposició”. A més, cap dels dos caps de llista va esclarir la qüestió principal: si era viable una alcaldia compartida.

No va ser, però, fins divendres, que Serra va reconèixer públicament que sí havia ofert compartir l’alcaldia a Falcó, i lamentava que ningú li hagués “recollit el guant”. Va ser al programa 7 Dies de Televisió Badalona, on, a més, l’alcalde contemplava per primer cop la possibilitat d’un govern liderat pel PP: “No és moment de fer acudits”, deia Serra, referint-se als tweets de Falcó i acusant-lo de comportar-se amb frivolitat. Serra advertia que Falcó tenia la responsabilitat de garantir la governabilitat de Badalona: “Quan Albiol presenti unes ordenances, un cartipàs, qui li votarà a favor? Els socialistes no ho farem”. A més, Serra reconeixia allò que el boca-orella i els mitjans ja havien anat anunciant des d’un bon principi: que Badalona podria ser moneda de canvi en favor d’un govern convergent a Barcelonaa amb el suport del Partit Popular. CiU enviava ràpidament un comunicat en el qual negava cap bescanvi.

FI DE LA NEGOCIACIÓ

Les declaracions de Serra tibaven la corda entre PSC i CiU, una corda que es va acabar trencant el dilluns. Oriol Pujol, Secretari General Adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya, anunciava que el partit s’havia manifestat a favor de deixar governar la llista més votada als diferents municipis catalans. Tot i que va advertir que algunes ciutats com Badalona o Tarragona eren casos particulars, evitant mullar-se, els mitjans de comunicació feien ja Albiol alcalde.

En tot cas, que les paraules de Pujol fossin críptiques o haguessin estat mal interpretades importava poc, perquè, davant el rebombori mediàtic, apareixia un nou tweet de Falcó: “Ens votarem a nosaltres i llestos”. Això implicava que, en efecte, Albiol seria alcalde. Poc després, Falcó oferia una roda de premsa on donava per trencades les negociacions i manifestava: “Som conscients que és un risc deixar governar el PP, però és un risc menor que deixar que Albiol faci la mateixa campanya que ha estat fent, amb més recursos i amb 26.000 votants que no entendran que el seu vot no s’hagi respectat”. El convergent afegia, a més, que al projecte del PSC “li falta ambició”, i que no hi ha sintonia amb els ecosocialistes.

Un dia després, el dimarts, el diari Ara posava sobre la taula la possibilitat que s’oferís a Falcó un càrrec fora de l’Ajuntament de Badalona a canvi de fer alcalde Albiol i facilitar així les relaciones entre CiU i PP a Barcelona. Falcó es va mostrar ofès i afirmava que simplement la seva voluntat “coincideix amb la voluntat general del partit”, i afegia: “No faig res perquè m’ho manin”.

Només una opció estrambòtica podria evitar un govern del PP a Badalona. Si Falcó, com ha anunciat, es vota a si mateix, i PSC i ICV-EUiA voten Falcó per evitar un govern del PP, el convergent seria l’alcalde. Tot i que Serra ha dit que seria “una barbaritat”, Falcó ja havia bromejat amb aquesta possibilitat dijous a COMRàdio, advertint que si les forces d’esquerres no volen que Albiol sigui alcalde, només han de votar Falcó.

ALBIOL, PRUDENT

Només quan la resta de candidats havien posat tota la carn sobre la graella, el passat dimarts, Albiol sortia a la palestra, en una roda de premsa que va atreure l’atenció de mitjans de comunicació locals, nacionals i estatals. El candidat popular va anunciar que la seva primera mesura, a partir del proper dissabte 11, dia del ple d’investidura, serà fer una auditoria de l’ajuntament. Albiol, que va oferir el districte 1 a Falcó, també va lamentar que Serra digués que votaria en contra de propostes del PP que ni tan sols han estat presentades.

Precisament un hora abans Serra havia rectificat, fent unes declaracions en les quals es mostrava obert a donar suport a aquells projectes amb els quals el PSC coincidís. L’alcalde en funcions va vaticinar que l’actitud d’Albiol vers la immigració i la seguretat canviarà un cop sigui alcalde: “Deixarà de fer notes de premsa sobre uns cotxes cremats i campaments de gitanos romanesos, i com ningú ho farà, el problema desapareixerà”.

Finalment, durant la roda de premsa, Albiol reconeixia que Falcó li havia dit el passat 23 de maig, el dia després de les eleccions municipals, que a Badalona havia de governar la llista més votada. Tot plegat donaria a entendre que la teoria conspiradora dissenyada des de Barcelona no ha estat del tot decisòria, i que, més que desfullant la margarida, Falcó ha estat guardant les aparences.