Imatge virtual del memorial del futur Camp de la Bota. Foto: Generalitat

El campus Diagonal-Besòs comptarà el 2022 amb un memorial en record a les persones afusellades al Camp de la Bota entre 1939 i 1952. El Departament de Justícia de la Generalitat ja ha adjudicat el projecte de construcció del monument Bosc d’empremtes de l’artista Francesc Abad, una instal·lació en forma de raspall formada per 1.686 tubs de ferro en homenatge a les prop de 1.700 persones que van morir en aquesta zona limítrofa entre Sant Adrià de Besòs i Barcelona.

Aquest nou espai memorial tindrà un cost total de mig milió d’euros i estarà situat a la part central del parc del complex universitari recentment estrenat, de manera que serà especialment visible des de la Ronda Litoral. La iniciativa permetrà afegir una peça més al puzle de la memòria històrica que conformen els altres tres monuments que recorden el passat tèrbol d’aquest indret: l’espai Fraternitat (1992), la placa d’homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i el Parapet de les executades i els executats (2019), també obra d’Abad.

En una entrevista a Línia Nord el passat desembre, l’educador Josep Maria Monferrer es preguntava per què dos símbols de la nova Barcelona i Sant Adrià com el Museu de Ciències Naturals de Barcelona o el campus Diagonal-Besòs s’havien construït exactament en el mateix lloc on abans s’erigia el Castell de les Quatre Torres i les barraques del Camp de la Bota on tenien lloc els afusellaments. “Per què s’ha d’esborrar la història?”, reflexionava aleshores Monferrer, que valora positivament el projecte del nou memorial com una petita pinzellada perquè el passat no caigui en l’oblit. La previsió és que la construcció del memorial comenci el març del 2022.