El tancament de la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs ha tornat a obrir la capsa dels trons de la contaminació a la zona del Besòs. La presència de nivells “inadmissibles” de substàncies cancerígenes en almenys dos punts d’aquest tram del litoral metropolità han posat sobre la taula la necessitat de fer un estudi exhaustiu dels sòls contaminats a la zona, tal com fa temps que demanen diverses entitats ecologistes i veïnals.

El primer a moure fitxa ha estat l’Ajuntament de Sant Adrià, que, tal com va avançar Línia Nord, ja ha encarregat un estudi al Consorci del Besòs per determinar la possible presència de contaminants a la platja del Fòrum, malgrat que des del govern local apunten que no hi ha cap indici al respecte. En aquest sentit, des de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) també han aixecat la veu per reclamar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol que analitzi el risc per a la salut que suposen els contaminants de la platja del Litoral, donant-li un termini de tres mesos. L’informe emès per l’ens el passat 3 de juny conclou que l’accés a la sorra ha de continuar tancat fins que es faci un nou estudi detallat i emplaça l’Estat a presentar un projecte de recuperació de l’àmbit del litoral afectat.

En la mateixa línia, l’ARC emplaça el govern espanyol a analitzar també la possible presència de substàncies tòxiques al passeig sense asfaltar que uneix Sant Adrià amb Badalona i que limita amb el recinte tancat de les Tres Xemeneies, després que l’anàlisi del sòl detectés contaminants també en uns nivells “inadmissibles”. Com a mesura preventiva, la Generalitat insta l’Estat a impedir com més aviat millor que els usuaris del passeig puguin tenir “contacte directe amb el sòl”.

Cal recordar també que l’Ajuntament de Badalona va incloure finalment en el pressupost d’inversions aprovat recentment pel PP i el PSC una partida per a la descontaminació dels terrenys de la Mora, la principal reclamació dels veïns d’aquest barri, que des de fa gairebé tres anys tenen l’accés a la platja bloquejat per unes tanques a causa del risc de contacte amb contaminants.

LA RAMBLETA, AL NOVEMBRE
Per altra banda, l’Ajuntament de Sant Adrià ha anunciat aquesta setmana que els treballs de descontaminació del passeig de la Rambleta s’iniciaran finalment el pròxim mes de novembre i que s’allargaran uns quatre mesos. La pressió veïnal va ser clau en aquest cas per aconseguir aturar el 2019 les obres de remodelació de la via després de detectar possibles restes contaminants provinents de les grans indústries de la zona de mitjans del segle XX.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram