El Barcelonès Nord arriba a les eleccions del 26-M amb el PSC enfortit i les coalicions municipalistes d’esquerres posant-se a prova. Foto: Arxiu

Les ciutats i pobles del Barcelonès Nord s’enfronten aquest diumenge a unes eleccions municipals molt diferents de les del 2015. Fa quatre anys, l’entrada amb força de les coalicions municipalistes d’esquerres (gràcies, en part, a l’empenta del fenomen Podem arreu de l’Estat) va canviar el panorama polític local de bona part del territori.

Ara, però, el desgast de la “nova política” i les baralles internes de l’esquerra vaticinen uns plenaris encara més fragmentats i menys disposats al diàleg. Tot fa pensar que ens encaminem cap a nous governs municipals més inestables, els quals hauran de fer front als canvis estructurals necessaris arreu del Barcelonès Nord. I tot plegat després d’un 1 d’Octubre del 2017 que va trencar tòpics a la zona i els efectes del qual són la gran esperança de les candidatures independentistes.

LA LLUITA PER BADALONA
A Badalona hi ha un fet que no ha canviat respecte de les darreres municipals: el candidat del PP, Xavier García Albiol, és el rival a batre –el qual, per cert, amaga les sigles del partit després d’haver-ne estat president a nivell català–. El mantra de “tots contra Albiol” que van adoptar la resta de candidatures el 2015 es torna a repetir, amb la diferència que, ara per ara, la possibilitat d’un pacte de totes les esquerres de la ciutat sembla més difícil que fa quatre anys.

El somni del desitjat “front comú d’esquerres” es va trencar abans que comencés. L’exalcaldessa Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú) ha aconseguit convèncer ERC, amb qui ha format la coalició La Badalona Valenta, que es presenta com a model de ciutat antagònic al d’Albiol i aspira a guanyar-li les eleccions.

Però ICV-EUiA ha decidit marcar distàncies amb els seus antics socis de govern i presentar-se com a Badalona En Comú Podem. La llista encapçalada per Aïda Llauradó té la clara intenció de disputar la marca ‘comuns’ que les darreres eleccions va donar resultat a Sabater. Llauradó fins i tot ha criticat públicament la gestió de l’exalcaldessa. Una aposta arriscada, però que pot ser efectiva per atraure el vot no independentista, tot i que a costa de dividir encara més les esquerres i, de retruc, afavorir Albiol.

Qui sembla que tornarà a tenir la clau és el PSC. El partit de l’alcalde Álex Pastor arriba al 26-M carregat de moral, després de rebre més de 30.000 vots a Badalona en les darreres eleccions generals. Però la moció de censura que el va portar a l’alcaldia amb els vots de PP i Cs –un any de govern que no sembla haver capitalitzat– ha erosionat la sintonia amb els partits d’esquerres, tot i que Llauradó encara aposta per una entesa amb els socialistes si el que volen és un govern estable que no es torni a quedar a mitges. Només els resultats d’Albiol determinaran si, finalment, aquesta entesa serà necessària.

Un Albiol que sembla haver engolit Ciutadans, que a Badalona està eclipsat per la llista de l’exalcalde i que tot apunta que quedarà lluny dels resultats que el partit taronja pot aconseguir a les ciutats veïnes.

Qui tampoc ho té fàcil és Junts per Catalunya, que des que Ferran Falcó va deixar el grup municipal està immers en una etapa de lideratges discrets i expectatives complicades, lluitant per no quedar fora del ple.

SANTA COLOMA, SOCIALISTA
On no s’esperen grans canvis és a Santa Coloma. El municipi segueix sent un feu important dels socialistes i les darreres eleccions generals ho van tornar a deixar clar: el PSC va obtenir un 38% dels vots, el percentatge més alt del Barcelonès Nord i gairebé el doble que els comuns, que van ser segons.

Tot i això, els principals partits de l’oposició, Som Gramenet i Ciutadans, intentaran arrabassar l’alcaldia a la socialista Núria Parlon, que ha fet una campanya sense concedir entrevistes a la premsa.

Mentrestant, des d’ICV-EUiA esperen que el canvi de marca, de Gent d’Esquerres a En Comú Podem, els beneficiï. En les eleccions del 28-A la formació va aconseguir un 20% dels vots a la ciutat, una xifra que sembla complicada de repetir el 26-M.

DIVISIÓ A SANT ADRIÀ
A Sant Adrià, els socialistes han anat perdent vots des d’aquella còmoda majoria absoluta que van aconseguir el 2011. Aquest últim mandat, el PSC de l’alcalde Joan Callau ha hagut de governar l’Ajuntament més fragmentat del territori i tot apunta que aquest panorama es mantindrà.

Tot i això, una cosa ha canviat respecte del 2015. Aquesta vegada, Sant Adrià en Comú i En Comú Podem (hereus d’ICV-EUiA) han decidit presentar-se junts per intentar competir amb els socialistes. Però les divisions dins l’espai dels comuns van evidenciar-se un altre cop quan l’actual regidor d’ICV-EUiA, Gregorio Camacho, va anunciar que es presentaria a les municipals amb la candidatura Movem Sant Adrià. Una llista que, segons Camacho, té l’aval de la direcció nacional de Catalunya En Comú i que acaba d’embolicar encara més el panorama.

Mentrestant, Vox amenaça d’entrar a l’Ajuntament després d’obtenir un 5% dels vots a Sant Adrià en les darreres eleccions generals.

ERC VOL GUANYAR A MONTGAT
Per la seva banda, l’alcaldessa de Montgat, Rosa Funtané (ERC), espera revalidar l’alcaldia, aquest cop, però, com a força més votada per sobre de l’antiga Convergència. JxCAT no va tenir el resultat que desitjava el 28-A, quan va rebre només un 8% dels vots, mentre que els republicans es van enfilar fins al 27%.

En les darreres municipals ERC va necessitar pactes amb les esquerres per desbancar els convergents. Aquest cop, però, estan més dividides i no compten, d’entrada, amb el PSC.

QUÈ PASSARÀ A TIANA?
Per últim, la decisió de l’alcaldessa Esther Pujol (PSC) de no presentar-se a les eleccions obre la possibilitat d’un canvi de projecte a Tiana, on la incertesa s’ha apoderat de la recta final de la campanya.

ERC vol aprofitar l’empenta del gran resultat que va obtenir el 28-A (un 34% dels vots), mentre que JxCAT ha apostat per una renovació a fons. L’agrupació d’electors Junts per Tiana, però, podria endur-se els vots independentistes al municipi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram