El Barcelonès Nord pateix la contaminació que es concentra a l’àrea metropolitana. Foto: Alfons Puertas

El Barcelonès Nord es prepara per declarar l’emergència climàtica. Demà a diverses ciutats del món se celebren convocatòries per manifestar-se en contra de la crisi climàtica que viu el planeta. Aquestes convocatòries són el punt final d’una setmana de mobilitzacions que van començar divendres passat i que va convocar el moviment ecologista mundial Fridays for Future.

A Catalunya, la manifestació central es farà a Barcelona demà a la tarda. Abans d’això, però, els diferents municipis del Barcelonès Nord organitzen diverses activitats per preparar la mobilització.

BADALONA PEL CLIMA
A Badalona, per exemple, Els Verds de Badalona (juntament amb altres col·lectius) organitzen avui una xerrada que porta per nom “Badalona pel clima! Canviem el sistema”, la qual es farà al Centre Cívic Can Pepus a la tarda.

Un dels ponents serà el portaveu dels Verds de Badalona, Francesc Alfambra, qui ha explicat a Línia Nord que un dels objectius d’aquest acte és debatre la creació d’un òrgan estable a Badalona per treballar els temes relacionats amb l’emergència climàtica i exigir a l’Ajuntament que prengui mesures en el camí de reduir la contaminació per gasos amb efecte hivernacle.

REBEL·LIÓ A SANTA COLOMA
A Santa Coloma, el col·lectiu Rebel·lió o Extinció Gramenet ha convocat per a demà, juntament amb altres entitats, una concentració al migdia davant de la plaça de la Vila. Després, marxaran cap a Barcelona per participar en la manifestació central.

Un dels portaveus de l’entitat, Ferran López, destaca que les darreres setmanes han celebrat dos tallers amb ciutadans actius en el moviment ecologista per definir estratègies en l’àmbit local. Aquestes estratègies es compartiran amb la resta d’entitats municipals per elaborar un document conjunt (que funcioni com una mena de Pla Popular), el qual portaran al Ple com a part d’una moció.

MANIFESTACIÓ A TIANA
L’Ajuntament de Tiana ha organitzat diverses activitats per a demà. La jornada començarà amb un taller per elaborar cartells reivindicatius. Després, al vespre, es farà una manifestació des de la plaça de la Vila fins a l’Antic Camp de Futbol, on es llegirà un manifest.

Unió d’entitats per fer front a la contaminació a Sant Adrià

La contaminació per partícules de dioxines, la construcció del crematori i la tala d’arbres de la Rambleta són alguns dels temes que més preocupen les entitats ecologistes de Sant Adrià. Per aquest motiu, Airenet, STOP Crematori i La Marea Verde han decidit unir esforços per lluitar junts pel medi ambient.

La portaveu d’Airenet, Silvina Frucella, ha explicat a Línia Nord que fa una setmana es van reunir representants de les tres associacions per elaborar una estratègia conjunta al voltant dels objectius que comparteixen com a entitats de Sant Adrià.

“A Sant Adrià hi ha una contaminació molt important”, remarca Frucella, la qual celebra que la mobilització mundial per declarar l’emergència climàtica està obligant els polítics a posicionar-se, però que el seu objectiu com a entitats és “que comencin a actuar”.

La portaveu d’Airenet ha anunciat que aquesta setmana encetaran una campanya per donar a conèixer les conclusions de la seva part de l’auditoria de la incineradora Tersa.