L’acte a la CIBA on es van anunciar les novetats de la Xarxa Violeta. Foto: Aj.

El Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones es va viure amb especial intensitat al Barcelonès Nord. L’actual situació sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus no va impedir que els diferents municipis impulsessin diverses iniciatives per visibilitzar la greu problemàtica i conscienciar la ciutadania.

Santa Coloma de Gramenet va ser una de les poblacions que va liderar aquests actes amb la presentació de vuit noves mesures per reforçar la Xarxa Violeta –la iniciativa que agrupa diversos espais segurs i de referència contra la violència masclista o LGTBI-fòbica– en temps de pandèmia. Entre les novetats destaca el desplegament d’un equip d’agents liles pels barris per atendre les dones que estiguin patint una situació de violència o la possibilitat que les víctimes puguin interposar denuncies contra els agressors directament a l’espai de la CIBA, gràcies a l’acompanyament d’una unitat específica de la Policia Local.

A Badalona es va optar per aprovar una declaració institucional i per celebrar un acte a la plaça de la Vila, que va comptar amb representants de tots els grups i on es van fer uns parlaments i una actuació a càrrec de la Federació de Dones de la ciutat.

L’Ajuntament de Tiana va apostar per una xerrada a la masia de Can Riera i Montgat va presentar oficialment el mural participatiu de l’artista Irantzu Lekue. A Sant Adrià, el consistori no va celebrar un acte oficial de commemoració, però sí que s’ha organitzat un programa amb diverses activitats que tindran lloc durant tot el mes.

DADES PREOCUPANTS
Des de l’Atenció Primària Metropolitana Nord alerten que el nombre de casos de violència envers les dones detectats aquest 2020 ja multiplica per 18 les xifres registrades el 2019. En concret, l’any passat es va tenir coneixement de 22 casos i enguany gairebé se superen els 400.