Una quinzena de voluntaris ajuden dos cops al mes en el repartiment de productes al Banc d’Aliments del Gorg-Mar. Foto: Anton Rosa

Els primers mesos de la pandèmia del coronavirus es van viure amb especial preocupació a l’Associació Amics del Gorg-Mar. Aquesta entitat privada sense ànim de lucre –que des de fa més de 16 anys s’encarrega de gestionar el Banc d’Aliments del Gorg-Mar– va veure com el motor d’una de les cambres refrigeradores s’espatllava al maig, en un dels moments on l’ajuda a les famílies vulnerables era més necessària.

“En plena pandèmia vam haver de rebutjar productes que ens arribaven perquè no teníem espai per guardar-los”, recorda encara amb consternació Miguel Navarro, secretari i tresorer de l’entitat. La lentitud en tot el procés per demanar al consistori un motor nou per a l’aparell va portar l’associació a sufragar per avançat els prop de 3.000 euros que costa la compra del component.

“Nosaltres subsistim gràcies a les donacions, però els diners de la Unió Europea i de la Generalitat no donen per gestionar un banc d’aliments, comprar els productes i també pagar per reparar una cambra frigorífica antiquíssima”, assegura el president de l’Associació, Carmelo Rubio, que afegeix que l’Ajuntament es va comprometre a substituir la vella nevera per una de nova i a millorar les instal·lacions municipals del carrer Jaume Passarell on la quinzena de voluntaris de l’entitat desenvolupen la seva activitat.

“Vam haver de rebutjar productes perquè no teníem un espai on guardar-los”

Des d’Amics del Gorg-Mar denuncien la “falta de compromís” del consistori amb un banc d’aliments que només dona servei als veïns de Badalona i que atén gairebé 700 famílies, un total de 2.150 persones, la majoria de les quals derivades pels Serveis Socials municipals. “No hem rebut ajudes de cap mena. Aquí no ens arriba res. L’Ajuntament de Badalona deu ser l’únic de Catalunya que no ajuda el seu banc d’aliments”, lamenta Navarro.

ANUNCI POLÈMIC
Malgrat que el malestar de l’entitat ve de lluny, el polèmic anunci de la recuperació del Banc d’Aliments Municipal –dos mesos després del tancament de l’equipament que l’anterior govern havia instal·lat provisionalment al Palau Municipal d’Esports de Badalona– va ser el detonant que va portar l’associació a emetre un dur comunicat contra el govern del PP. “Treballem de forma voluntària, atenent més de 700 famílies en unes condicions lamentables, sense la cambra frigorífica que es va comprometre el govern a substituir, i amb humitats i goteres que fan malbé el producte. L’associació no es mereix aquest tracte, i molt menys les famílies”, es podia llegir a la nota de premsa.

MÀ ESTESA
“El comunicat va ser a tall de protesta. Nosaltres només demanem que vinguin a parlar amb nosaltres i que es comprometin a treballar”, apunta rebaixant el to Navarro, que torna a estendre un cop més la mà per establir complicitats amb el consistori. De moment –lamenta el secretari i tresorer–, l’equip de Xavier García Albiol ja els ha ajornat fins a cinc ocasions la visita de l’alcalde a les instal·lacions on l’associació reparteix aliments dos cops al mes.