El bailaor badaloní Jesús Carmona en una imatge d’arxiu. Foto: ACN

El bailaor badaloní Jesús Carmona ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Dansa 2020 del Ministeri de Cultura i Esports espanyol en la modalitat de creació. El jurat ha valorat de l’artista català la profunditat de la seva feina creativa, amb una investigació que arrenca del “respecte a la tradició”, i innova amb destresa reflexiva, tot convertint el material coreogràfic en un “ric repertori d’experiències”. També ha estat guardonada en la categoria d’interpretació la basca Iratxe Ansa.

Carmona és un bailaor, creador i coreògraf amb un marcat caràcter i “personalitat” com a intèrpret, uns trets que -segons apunta el jurat i recull l’ACN– queden “clarament patents” en els seus darrers espectacles. Llicenciat en Dansa espanyola i Flamenc per l’Institut del Teatre i Dansa de Barcelona, l’artista badaloní va deixar a una banda la dansa clàssica per formar-se en flamenc amb Antonio Canales, Eva Yerbabuena, Domingo Ortega, Manuela Carrasco i Ángel Rojas. Va debutar professionalment al Teatre Zorrilla amb l’Orquestra del Liceu de Barcelona, i entre el 2002 i el 2006 ha treballat pel Nou Ballet Espanyol i les companyies de Carmen Cortés, El Güito, Rafael Amargo, Antonio Canales i La Truco.

Després de fer de solista i artista convidat amb Lola Greco, Isaac de los Reyes, Adela Campallo i Olga Pericet, el 2006 va presentar el seu primer muntatge propi, ‘El silencio de la luna’, i un any més tard es va incorporar al Ballet Nacional d’Espanya com a primer ballarí fins al 2010. Després va presentar els seus espectacles ‘Cuna Negra y Blanca’, ‘7 balcones’, ‘Ímpetu’ i ‘Amator’.