Un centenar de veïns es van concentrar el juliol del 2019 davant de la Rambleta per demanar el trasllat dels arbres. Foto: Airenet

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ja ha presentat el nou calendari d’actuació per a la remodelació del passeig de la Rambleta de Sant Adrià de Besòs. Les obres -que es van aturar el novembre del 2019 en detectar la presència de sòls contaminats- no es podran reprendre fins a l’octubre del 2021, un cop hagin conclòs els treballs de descontaminació del terreny, que tindran un cost de dos milions d’euros i que han estat validats per l’Agència Catalana de Residus.

La troballa d’aquest sòl contaminat ha multiplicat per dos el pressupost previst per a l’actuació, que va quedar en punt mort a l’espera de l’anàlisi del terreny per part de l’AMB. L’estudi ha acotat l’àmbit del sòl contaminat -permetent els trasplantament de setze til·lers a un altre espai- i ha determinat que les aigües freàtiques del Besòs no s’han vist afectades per aquesta concentració de contaminants. La previsió és que les tasques de descontaminació comencin el maig del 2021 i s’allarguin fins a l’octubre del mateix any, prorrogant la finalització de les obres de remodelació fins a l’estiu del 2022.

PETITA VICTÒRIA I CANVI
L’anunci del canvi de calendari a causa de la presència de sòl contaminat és una petita victòria per a entitats veïnals com la Marea Verde o Airenet, que van alçar la veu per aturar les obres en detectar els primers indicis de possibles restes d’escòria provinents de les grans indústries de la zona de mitjans del segle XX. Des de les agrupacions confien que aquesta actuació suposi un punt d’inflexió a l’hora de dur a terme actuacions i projectes a la ciutat i alerten que aquesta pràctica d’utilitzar escòria en les obres de construcció també es va repetir en molts altres punts del municipi.