Màgic Badalona

Els presumptes agressors han quedat en llibertat vigilada després de declarar al jutjat. Foto: Arxiu

Dos nois menors d’edat han estat detinguts com a presumptes autors d’una agressió sexual en grup a una noia també menor, de tretze anys, que hauria tingut lloc cap a finals de gener al centre comercial Màgic de Badalona, segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat a l’ACN fonts policials. La Unitat Central de Menors va practicar les dues detencions entre dimarts i dimecres d’aquesta setmana, i els dos nois ja han passat a disposició judicial. Després d’aquest tràmit, ambdós han quedat en llibertat vigilada. La investigació continua oberta perquè, segons els Mossos, hi podrien haver més persones implicades en l’agressió sexual grupal.

Amb aquesta, el centre comercial Màgic de Badalona ha estat escenari d’almenys quatre agressions sexuals. La primera que va saltar a l’escena pública va ser la presumpta violació grupal de sis menors sobre una nena d’onze anys a mitjan novembre de l’any passat, i després es van denunciar tres casos més al mateix indret, que els Mossos investiguen.

L’Ajuntament de Badalona ha especificat a l’ACN que el cas que ara ha comportat les dues detencions és un dels quatre ja denunciats, que van motivar, a més una manifestació de protesta per denunciar les agressions al centre comercial.

Menor tutelada per la DGAIA

Fonts del Govern, de la seva banda, han explicat que la víctima del cas que ara ha comportat les dues detencions té tretze anys i està tutelada per la Generalitat. En el moment de conèixer els fets, el Servei d’Atenció a Víctimes de Menors del Departament de Justícia va contactar amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i es va començar l’acompanyament i seguiment tant a la jove com a l’entorn.

La nena va ingressar en un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) a principis de maig, després dels fets ocorreguts. Fins aleshores, havia estat vivint amb els avis. També se l’ha acompanyat des del Centre d’Intervenció i Atenció Integral a les Dones de Santa Coloma (CIBA), un servei vinculat a la xarxa d’atenció a les Violències Masclistes del Departament d’Igualtats i Feminismes, i s’ha posat a la seva disposició el Servei d’Intervenció en Crisi, que pot oferir atenció psicològica especialitzada en aquests casos.

En el cas dels detinguts, les mateixes fonts expliquen que en el moment que el cas va arribar a la Fiscalia de Menors es va activar l’equip d’assessorament tècnic de Justícia Juvenil, que depèn del Departament de Justícia. Es tracta d’un equip de psicòlegs i treballadors socials que fan una valoració psicosocial dels presumptes autors dels fets.

Aquesta valoració té forma d’un informe prescriptiu i inclou una proposta, que en aquest cas era llibertat vigilada per a un dels joves i internament per a l’altre. De la seva banda, la Fiscalia demanava l’internament dels dos menors, però finalment el jutge va acabar decretant la llibertat vigilada amb mesures cautelars.

Finalment, les mateixes fonts expliquen que en aquest moment l’equip de Medi Obert del Departament de Justícia està a l’espera de rebre la petició del jutjat per iniciar el tractament i pla de treball. Això passa per una primera valoració dels joves i preveu la possibilitat de tractament terapèutic i activació del programa específic per a agressors sexuals.