Unitat mòbil qualitat aire

La unitat mòbil que va analitzar l’aire a La Catalana. Foto: Aj. de Sant Adrià

Els resultats de les mesures de la qualitat de l’aire, fetes per la Generalitat a petició de l’Ajuntament, que es van prendre entre novembre de l’any passat i gener d’enguany al barri de La Catalana, mostren que no es van superar els valors màxims legislats de cap dels contaminants. “Vetllem per la qualitat de l’aire dels veïns”, assegura la regidora de Medi Ambient i Salut Pública, Ruth Soto. Des de fa unes setmanes, i fins al 13 de juliol, una altra unitat mòbil està mesurant la qualitat de l’aire al mateix punt. Tot plegat, amb l’objectiu de conèixer la contaminació que generen les carreteres B-10 i C-31, l’Ecoparc i la incineradora de Tersa.

Des d’AireNet, la seva presidenta, Silvina Frucella, deixa clar que no poden donar per bo l’estudi. “Manquen dades per fer una valoració completa. Les mitjanes aplanen els resultats, no són una imatge real. Sense saber quins pics de contaminació hi va haver, no es poden fer propostes per millorar la situació”, raona la presidenta de la plataforma.

A l’Associació de Veïns de La Catalana no se’n refien dels resultats: “No farien públic cap estudi que aportés dades negatives”, diu Juan Carlos Martín, membre de l’associació.

AireNet i veïns proposen a l’Ajuntament la instal·lació d’un altre punt de control de la qualitat de l’aire, però que mesuri amb més precisió les emissions de Tersa. “Apreciem l’esforç municipal de fer aquestes anàlisis, però cal una estació fixa i permanent a tocar de Tersa”, diu Frucella. La regidora Soto, per la seva banda, assegura que el consistori “no pot controlar les emissions de Tersa, això és potestat de la Generalitat”.