L’abocament d’aigües residuals detectat a 300 metres de l’escullera del Port del Fòrum. Foto: Airenet

Diverses entitats veïnals han presentat una denúncia per un possible delicte ecològic i danys al medi ambient a la Fiscalia de Medi Ambient contra la depuradora del Besòs per l’abocament d’aigües residuals que es va produir el passat 10 d’octubre. El vessament -que va ser detectat per un pescador a menys de 300 metres de l’escullera del Port del Fòrum- hauria estat provocat pel trencament d’una arqueta, causant l’alliberament d’aigües “fecals i pestilents, incloent-hi residus sòlids i fibrosos com tovalloletes”.

Les associacions consideren que hi ha suficients indicis sobre l’incident que apunten aquesta possible “actuació delictiva” i la “deixadesa” per part de les administracions públiques implicades, que podrien haver derivat en l’incompliment de normatives ambientals i de salut pública vigents.

Les entitats denunciants apunten també que la depuradora del Besòs ha quedat “antiquada” i és “insuficient” per a donar servei a Barcelona i a gran part del litoral metropolità. En aquest sentit, les associacions consideren que s’hauria de millorar el sistema de filtratge i prolongar l’emissari secundari de les instal·lacions per “allunyar més de la costa” l’abocament d’aigües residuals.

A la denúncia coordinada per l’entitat Airenet s’hi han adherit un total de dotze associacions més: Marea Verde SAB, Stop Crematori SAB, Plataforma per a la Conservació Tres Xemeneies SAB, AVV Diagonal Mar, Movimiento Diagonal Mar, AVV Barri Maresme, AVV Front Marítim de Barcelona, Plataforma Entidades de La Mina, Els Verds de Badalona, Ecologistas en Acción i AVV Besòs.