Berta Blasi

Berta Blasi al taller. Foto: Judit Fernández

El taller de conservació i restauració de la tianenca Berta Blasi ha restaurat una carta de 1931 tacada de sang amb una història per recuperar. El protagonista era l’avi d’en Marc Vidiella, un veí del Masnou que guardava aquesta carta des de feia molts anys. Posterioment, va decidir exposar-la en un marc de casa com a record i un accident domèstic la va malmetre i, en exposar-la al sol, la tinta va anar esborrant-se.

La família coneixia la història i explica que l’avi estava fent el servei militar quan es va produir un incendi al polvorí. El protagonista va entrar-hi per una finestra per apagar l’incendi i salvar les quatre persones que hi havia. Com a agraïment, li van oferir anar-se’n a casa amb aquesta carta que acreditava que estava exempt de fer el servei militar per mèrits. La portava sempre a sobre, diu Vidiella, per por que l’aturessin i demanessin explicacions de per què no estava fent el servei militar.

Un misteri per resoldre

Vidiella va posar-se en contacte amb el Taller de la Berta Blasi, a Tiana, que juntament amb el seu equip i el forense Sergi Claveria van recuperar el contingut de la carta. Després, però, quedava per resoldre l’altra part de la història: la taca. L’avi havia explicat que era sang d’un company que va resultar ferit durant la batalla de l’Ebre. La taca es va fer perquè, entre uns quants soldats, van traslladar el ferit fins a la Seu d’Urgell. Com que sempre duia la carta a sobre, la sang va acabar tacant el document mentre carregaven el ferit.

A través d’un test es va poder confirmar que la taca era de sang, tal com havia explicat el protagonista a la seva família. “Va ser un moment de molta emoció. Si el test era negatiu, la història que l’avi havia explicat sempre seria una mentida. Però, després de 90 anys, va donar positiu en sang humana!”, explica Blasi. Ara, per conservar-la, emmarcaran la carta original amb la imatge extreta amb infraroigs i el document amb la transcripció del text. Tot i que el propietari vol exhibir el marc a casa seva, Blasi assegura que la millor manera de conservar aquests documents antics és guardant-los per evitar l’exposició al sol.

“La tinta mecanoscrita és molt sensible. Tot el que porti color ho és. Per exemple, hem rebut dibuixos de Salvador Dalí amb dues tintes diferents i les parts fetes amb retolador no s’han pogut conservar”, assegura la restauradora.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram