El govern municipal del Partit Popular no va estar encertat l’any passat en la gestió de la Diada i és per això que enguany Albiol ha pres nota dels errors i ha decidit posar-hi remei perquè aquest 11 de setembre transcorri amb més normalitat que l’anterior.

En aquesta segona Diada sota les ales del PP el consistori ha organitzat una ofrena floral institucional a la plaça de la Plana. Contràriament al que va succeir l’any passat, en aquesta ocasió les quatre forces polítiques de l’Ajuntament faran el recorregut plegades fins el monòlit de la plaça.

El socialista Jordi Serra es mostra conciliador i explica que “si el PP fa el que toca, el PSC no contribuirà a fer polèmica d’un acte que ha de ser una festa ciutadana”.

Les dues principals forces independentistes, ERC i la CUP, no participaran en l’ofrena institucional però sí que assistiran a la plaça. Això sí, tant Miquel Estruch, president d’ERC, com Roger Sallas, portaveu de la CUP, han assegurat que no tenen intenció d’enfonsar l’acte escridassant l’alcalde o omplint la Plana d’estelades. Asseguren que tot el que passi durant la Diada serà “espontani”.

REIVINDICACIÓ NACIONAL

Enguany, una cinquantena d’entitats i partits han unit forces a través de la Comissió 11 de Setembre, un col·lectiu que ha programat una festa reivindicativa la nit de dilluns perquè els badalonins expressin el seu compromís nacionalista català.

Els mateixos moviments s’estan produint a tots els municipis catalans. A Barcelona, per exemple, una entitat veïnal ha organitzat una marxa sota el lema Desfent el camí d’Espanya que recorrerà el camí invers que antigament es feia des de la capital catalana per anar fins a Madrid.

LA MARXA DE TORXES

La plaça dels Països Catalans ha estat l’indret escollit per dur a terme les diverses activitats de la Comissió. Durant la festa, hi haurà un sopar, diversos parlaments, un concert i una marxa de torxes.

Amb aquesta última activitat, un recorregut des de la plaça dels Països Catalans fins a la Plana, Badalona se sumarà als més de seixanta pobles i viles catalans que han optat per utilitzar aquesta iniciativa d’àmbit nacional per reforçar el moviment ciutadà cap a la independència.

‘TRENCANT SETGES’

Un altre dels plats forts de la Diada a la ciutat serà el dissabte 8 de setembre quan Òmnium Badalona-Barcelonès Nord, entitat integrada dins la Comissió 11 de Setembre, posarà en marxa una nova edició de Trencant Setges, un conjunt d’activitats que contenen festa, història i reivindicació al voltant dels fets de 1714.

Des de la tarda i fins la matinada diversos espais de la ciutat, des de Dalt la Vila fins a la platja dels Pescadors, acolliran tallers, espectacles i espais de reconstrucció històrica, entre d’altres activitats.

Entre les 17h i les 20h, la plaça de la Constitució es convertirà en un espai de memòria i reconstrucció històrica amb rutes guiades, activitats i exhibicions. Hi haurà rondalles i jocs infantils, tallers i un petit campament militar amb soldats borbons i austriacistes que van participar a la Guerra de Successió gràcies a la participació dels grups de reconstrucció històrica dels Morados Viejos d’Almansa i dels Miquelets de Catalunya. A les 19h, la plaça de la Constitució acollirà una activitat de titelles on s’explicaran els fets de 1714 i una xocolatada.

Amb sortida des de la plaça Font i Cussó a les 18.30h, el programa de cohesió social Quedem? ha organitzat unes rutes guiades per Dalt de la Vila per tal de conèixer com es vivia a la Badalona del segle XVIII.

A les 20h, culminaran les activitats a la plaça de la Constitució amb una desfilada de tropes dels dos bàndols que recorrerà els carrers de Dalt la Vila fins a la platja dels Pescadors.

Precisament en aquesta platja és on es concentraran els actes fins la matinada. A les 21.30h es farà una xerrada històrica i a partir de les 22.15h tindrà lloc l’espectacle Trencant Setges on s’escenificarà amb actors el paper que van tenir els badalonins durant la Guerra.

El darrer plat fort arribarà a les 23h amb un concert de rumba catalana de la mà de Terratombats, grup guardonat amb un premi Enderrock.

ALBIOL RECTIFICA

Enguany l’alcalde Albiol ha volgut rectificar en una de les decisions més polèmiques preses l’any passat. En aquesta ocasió els cartells que anuncien els actes organitzats per l’Ajuntament al voltant de la Diada recuperaran el terme ‘nacional’ que al 2011 havia estat suprimit.

Això sí, Albiol manté la mateixa postura en una altra decisió controvertida. També aquest any l’Ajuntament mantindrà la bandera espanyola onejant a la façana de l’edifici del consistori. “Fer el contrari seria incomplir la llei”, ha defensat el batlle.

CIU RESPON

El líder de CiU a l’Ajuntament, Ferran Falcó, es va declarar fa uns dies un independentista que no despenjaria la bandera espanyola “ni durant la Diada”.

El convergent assegura que es tracta d’un debat que genera “conflicte i divideix” i que serveix més als que defensen la causa de la bandera espanyola que als que reivindiquen la de Catalunya.

Falcó admet “no sóc partidari de fer treure la bandera un cop l’any. Sóc partidari de que, amb maduresa, avancem cap a un Estat propi” perquè “traient i posant banderes no serem mai independentistes”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram