Badalona és l’única ciutat de l’àrea metropolitana on encara es fan correbous. Foto: Associació de Veïns Sant Joan de Llefià Gran Sol

Com la moda, a Badalona les polèmiques van i vénen. Sorgeixen, passen temps silenciades, i després tornen al capdamunt de l’agenda mediàtica. I el debat dels correbous de Llefià –la suelta de vaquillas, com la coneixen al barri– n’és un dels exemples més clars.

L’etern estira-i-arronsa entre partidaris i detractors d’aquesta festa que organitza des de l’any 1984 l’Associació de Veïns Sant Joan de Llefià Gran Sol ha tornat a esclatar aquesta setmana després que la plataforma Badalona Sense Correbous, que es va crear per intentar acabar amb aquesta celebració, hagi denunciat que l’Ajuntament va pagar amb diners públics de l’empresa municipal Badalona Cultura la festa de l’any passat. Concretament, detalla la plataforma –liderada per ICV-EUiA, Anima Naturalis i ASOA–, van ser 2.000 euros que van anar destinats a sufragar “dues tardes de bous”. Així figura a la factura a la qual ha tingut accés el grup ecosocialista, que data de 21 de juny de 2014.

Aquest fet, recorden des de Badalona Sense Correbous, incompleix un acord del Ple municipal contret durant el mandat 1999-2003, quan els grups van aprovar que la festa dels correbous no es pagaria amb fons municipals. Un extrem que no comparteixen des de l’Ajuntament, que, tot i admetre que el cost dels correbous del 2014 es va sufragar amb diners de Badalona Cultura, afirmen que això “suposa un ajut similar al que es dóna a moltes altres entitats per als actes de les seves festes”. A més, les mateixes fonts argumenten que la suelta “s’ha convertit en una acció tradicional a la ciutat” i que “el seu permís va ser aprovat pel Ple”.

Sigui com sigui, aquesta argumentació no convenç la plataforma. Aïda Gascón, directora d’Anima Naturalis, afirma que “és lamentable que es destinin diners públics al maltractament animal al segle XXI”. En aquest sentit, Gascón afegeix que els queda “molta feina per fer” però que van “per bon camí per acabar amb els correbous a la ciutat”. I és que la plataforma ja ha recollit més de 15.000 signatures en contra d’aquesta festa, que converteix Badalona en l’única ciutat de tota l’àrea metropolitana on encara es fan correbous. “Fa molts anys que negociem amb l’entitat veïnal i no hi ha cap voluntat d’acabar amb la festa”, denuncia per la seva banda Àlex Mañas, líder d’ICV-EUiA.

Precisament des de l’Associació de Veïns Sant Joan de Llefià Gran Sol lamenten “profundament” aquesta campanya en contra de la seva festa i recorden que no incorren “en cap delicte”. Jordi Mesas, president de l’entitat, contraargumenta, en declaracions a Línia Badalona, que “mai no hem tolerat ni tolerarem maltractaments a les sueltas de vaquillas” i recomana a les tres organitzacions impulsores de la plataforma –especialment a Iniciativa– “eliminar del seu vocabulari el verb prohibir”. “Només demanem respecte i que no ens vulguin imposar per la força la seva voluntat”, conclou un Mesas visiblement dolgut.

Sigui com sigui, i lluny de fer cas a aquest advertiment, Iniciativa ha anat accentuant encara més el seu discurs contrari a aquesta festa. De fet, el mateix Mañas ja ha assegurat que, si és alcalde, “no hi haurà correbous i farem un acte central de les Festes de Maig al barri de Llefià”. Tot apunta, doncs, que el serial continuarà, almenys, fins al pròxim 24 de maig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram