Façana Sant Cebrià

La residència Sant Cebrià de Tiana en una imatge d’arxiu. Foto: Ajuntament

La denúncia per cinc homicidis imprudents que van presentar les famílies de la residència Sant Cebrià de Tiana ha estat finalment arxivada. El Jutjat d’Instrucció número 4 de Mataró ha dictat el sobreseïment de la causa oberta contra l’empresa concessionària del geriàtric municipal en considerar que la seva gestió del centre durant la pandèmia no pot ser catalogada com una “negligència greu”. Cal recordar que des de l’esclat del coronavirus van morir una trentena d’usuaris a l’equipament.

En la interlocutòria a la qual ha tingut accés Línia Nord, el jutge apunta que l’actuació per part de la companyia gestora va ser “dolenta” i “deficient”, sobretot pel que fa a la sectorització dels residents després de la detecció dels primers possibles casos positius. El magistrat basa el seu raonament en la investigació que van dur a terme els Mossos d’Esquadra després que l’alcaldessa Marta Martorell presentés una denúncia contra l’empresa per la “desatenció” dels seus usuaris. Les indagacions policials no només posen en relleu aquesta mala gestió per part de la concessionària, sinó que també assenyalen el consistori pel “fracàs” en la contractació de personal per suplir les baixes de treballadors infectats i també pel litigi obert amb la gestora, a qui van retirar les competències i amb la qual fa temps que hi ha discrepàncies.

Malgrat quedar constatada l’actuació deficient en la gestió del geriàtric, el jutge considera que s’ha de tenir en compte el context sanitari que es vivia aleshores i que no es tracta d’un cas aïllat, ja que el col·lapse dels serveis d’atenció es va viure a nivell estatal.

Per la seva banda, les famílies denunciants confirmen que no presentaran recurs contra el posicionament i donen per conclòs el recorregut legal de la denúncia.