Vista de la façana de la Llar. Arxiu

Les persones amb risc d’exclusió social a causa de la manca d’un lloc on viure tenen un nou servei a la seva disposició. Es tracta de la Llar Sant Josep i de’n Rosés, un projecte impulsat per la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i en el qual ha col·laborat l’Obra Social La Caixa.

El centre, que s’ha ubicat en un edifici de finals del segle XIX rehabilitat al carrer Sant Josep i de’n Rosés, consta de més de 120 metres quadrats de superfície, dividits en dues habitacions individuals, tres de dobles, dos banys complets, una cuina-menjador i una gran terrassa.

La gestió de la Llar és a càrrec de la Fundació Mambré, una Fundació fruit de l’impuls de quatre entitats caritatives i religioses que des de l’any 2007 treballen en l’atenció i la integració social de les persones sense llar, mirant de paliar les mancances de coordinació i de recursos que dificulten l’assoliment d’una situació millor per aquestes persones. Estan orientats a donar resposta a les persones sense sostre en els àmbits residencial i laboral, un projecte força innovador ja que és el primer cop que entitats sense ànim de lucre que s’ocupen d’aquest col·lectiu s’uneixen per formar una xarxa d’atenció residencial per a ells. Actualment gestionen més de 70 places residencials per a persones majors d’edat la reinserció social de les quals passa per aconseguir un lloc on allotjar-se

El perfil d’usuaris d’aquesta Llar és el de persones que s’hagin quedat sense lloc on viure i que podrien estar en situació d’aconseguir l’inserció laboral o esperant obtenir una plaça residencial. A banda de l’allotjament en si, l’oferta de serveis que s’hi duran a terme contempla l’acollida i l’assessorament acadèmic o laboral. Josep Maria Turull, l’Administrador de la Fundació Sant Pau, afirma que l’objectiu és afavorir que els usuaris es puguin obrir camí a la vida en un ambient laboral o acadèmic, ja que només així podran normalitzar-se a nivell ciutadà i també humà.

Des de l’Obra Social La Caixa, que ha fet una aportació que ha permès dur a terme el projecte, Inés Jiménez ha manifestat que no van tenir dubtes a l’hora d’acceptar el projecte que els presentava la Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau.