Diverses imatges de les columnes pintades a sota de la C-31 al seu pas per Sant Adrià. Foto: Twitter (@JCallauBartoli)

L’autopista C-31 ha deixat de ser aquest mur d’asfalt inert i gris que flanqueja Sant Adrià de Besòs i secciona per la meitat Badalona. Sota la transitada carretera, les columnes que suporten la infraestructura s’han convertit en una espècie de laberint d’art urbà de prop d’un quilòmetre de llargària que serpenteja entre els dos municipis.

L’última fase de l’anomenat Bosc Encantat va concloure la setmana passada amb la intervenció de les últimes 36 pilones del total de gairebé 250 que s’han pintat des de l’inici del projecte el 2016. En aquests quatre anys, més d’una cinquantena d’artistes locals i internacionals de diferents estils i corrents artístics han participat en la iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments de les dues poblacions.

“És un projecte únic al món, un vertader museu d’art urbà a l’aire lliure”, assegura Juan Carlos Regidor ‘Juanki’, un dels comissaris del projecte artístic que ha desenvolupat l’Associació Cultural El Generador. Regidor es mostra satisfet per la gran acollida que ha tingut la iniciativa entre els veïns i confia que la intervenció hagi servit per dinamitzar una zona “deprimida” i profundament marcada per la presència d’una “cicatriu” de l’àrea metropolitana de Barcelona com la C-31.

L’Ajuntament de Badalona no ha pagat els 13.500 euros que va costar la intervenció

Els orígens del Bosc Encantat es remunten al 2016, quan es posa el projecte sobre la taula de l’Ajuntament de Sant Adrià com una activitat més de la Festa Major del municipi. L’èxit de la primera intervenció va portar els organitzadors a plantejar-se donar continuïtat a la iniciativa amb la participació de més artistes, als quals se’ls donaven quatre columnes per pintar sense una temàtica estricta per poder donar ales a la seva creativitat. El resultat és ben bé com una galeria d’art urbà, que ha permès donar vida a través de la tècnica del grafiti a un espai fosc que s’utilitza sobretot com una zona d’aparcament per a vehicles. “Somiàvem a convertir l’espai en una zona per a vianants amb pistes de bàsquet, però malgrat les deficiències estem molt contents”, assenyala el comissari, que remarca l’impacte visual i social que ha tingut la intervenció en l’entorn i en els seus veïns.

IMPAGAMENT
Del total de prop de 250 columnes pintades, una cinquantena pertanyen al terme municipal de Badalona. La col·laboració amb el consistori que ara encapçala Xavier García Albiol va començar fa un any i mig aproximadament, quan encara estava als comandaments del govern local l’alcalde Alex Pastor. “Ens van dir que estaven interessats en el projecte i després de diversos intents ens vam reunir. Ja ens van avisar a la reunió que tardaríem sis mesos a cobrar per la intervenció”, explica Regidor, que en aquell moment va decidir acceptar les condicions per seguir endavant amb la iniciativa i convertir-la en un projecte d’àmbit metropolità.

Un any i mig després, el comissari encara no ha cobrat els prop de 13.500 euros que li deu l’Ajuntament badaloní. “Ens han posat en una situació complicada. Som una associació modesta i hem hagut que posar diners de la nostra butxaca”, lamenta Regidor, que ja ha enviat un burofax al responsable de finances del govern local donant-li 15 dies per pagar. En cas que el consistori no saldi el deute, emprendran accions legals per impagament.

Nou projecte

L’Associació Cultural El Generador ha impulsat un nou projecte amb l’Ajuntament de Sant Adrià que consisteix en un mural de gran format en homenatge al Flamenc.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram