Diverses residències han demanat ajuda als efectius de l’Exèrcit davant la falta de material de protecció per tal de desinfectar les instal·lacions. Foto: ACN

El coronavirus ha deixat contra les cordes les residències catalanes. L’escassetat de material de protecció per al personal dels geriàtrics no està permetent frenar la propagació de la malaltia entre els interns. Només al Barcelonès Nord ja s’ha tingut constància de la mort per Covid-19 d’almenys cinc usuaris de centres per a la gent gran.

“La situació ens desborda. Anímicament està sent molt dur”, explica la Noemí, terapeuta ocupacional de la Residència Betania de Santa Coloma de Gramenet. En aquestes instal·lacions ubicades al barri de Singuerlín i amb capacitat per acollir 48 persones ja s’han registrat cinc casos positius i una mort per coronavirus. “El centre fa dues setmanes que es troba completament aïllat. Sembla que els casos avancen bé, però els treballadors ens sentim molt desprotegits. Nosaltres també tenim família”, apunta.

Com també està passant en molts altres geriàtrics de la zona, el personal de la Residència Betania no compta amb els equips de protecció adequats per poder atendre els infectats sense exposar-se al risc de contagiar-se. En concret, només han tingut accés a dos kits complets, que jan han estat utilitzats i desinfectats diverses vegades. “No tenim més mascaretes amb filtre ni tampoc bates. Les estem fent amb bosses d’escombraries i impermeables”, assenyala la terapeuta, i afegeix que fins i tot estan fent comandes privades de material a través d’Amazon.

Cinc usuaris de geriàtrics del Barcelonès Nord haurien mort per coronavirus

Aquesta situació límit ha acabat per fer estralls en la plantilla del centre. Dels prop de 30 treballadors, almenys una tercera part es troba de baixa, entre ells el director de les instal·lacions. “Estem en un cicle de baixes i suplències. La gent es va posant malalta i marxa a casa. Ara mateix estem sense infermera”, lamenta la Noemí.

ALLAU SOLIDARI
Malgrat les dificultats, si alguna cosa està esperonant el personal de la residència supervivent a continuar és la solidaritat dels veïns. Al voltant del geriàtric s’ha conformat una xarxa de voluntaris que els fan arribar tota mena de material de protecció com, per exemple, mascaretes de tela fetes a mà. Una de les aportacions més generoses ha estat la donació de gairebé 400 mascaretes per part de l’església cristiana xinesa de Santa Coloma.

Una situació semblant s’està vivint a la Residència Berllor de Badalona. La solidaritat veïnal també està ajudant a pal·liar l’escassetat de material de protecció per als treballadors. “Trobar mascaretes està sent impossible. De guants només en tenim per a aquesta setmana, però ja hem fet algunes comandes”, afirma Desireé García, una de les responsables del geriàtric. La quarantena de membres del personal d’aquest centre creuen els dits perquè de moment no tenen cap cas positiu confirmat entre els 61 residents. “Aquesta és la por que tenim. Esperem que no passi perquè estarem desprotegits”, assenyala Jaume Mitjana, gerent de la residència. Segons explica Mitjana, fins ara tots els possibles casos d’infecció detectats han acabat descartant-se.

INTERVENCIÓ DEL GOVERN
Amb tot, la residència Ramon Berenguer de Santa Coloma podria convertir-se en el segon centre del Barcelonès Nord intervingut per la Generalitat a causa de la pandèmia. L’Ajuntament ha demanat al Govern que prengui mesures urgents per tal de garantir la seguretat de treballadors i pacients d’aquest geriàtric. Segons apunten fonts municipals, quatre residents han mort per coronavirus aquesta setmana i el 65% dels membres del personal no pot prestar servei perquè es troba de baixa per la malaltia. A més, del total de 144 interns, almenys 72 es troben aïllats per un possible contagi. Des del consistori colomenc s’insta la Generalitat a intervenir tal com ja s’ha fet a un geriàtric de la localitat veïna de Sant Adrià de Besòs. En el cas de la Residència Sant Adrià, catorze dels vint interns presenten símptomes de la Covid-19 i la meitat de la plantilla està de baixa.

Segons ha informat aquest dimecres Afers Socials, almenys 362 ancians que vivien en residències catalanes han mort per coronavirus. I la xifra va creixent.