Les entitats alerten que el cas del bloc de la Salut no és aïllat. Foto: Estefania Escolà / ACN

El Centre Sant Jaume, la Fundació Salut Alta, la Fundació Ateneu Sant Roc i Càritas han enviat aquesta setmana un crit d’alerta sobre la “situació de l’infrahabitatge” a Badalona, que consideren que s’està agreujant de forma preocupant.

Aquestes quatre entitats asseguren que aquest 2019 ja hi ha hagut més de 800 famílies ateses per Càritas que viuen en habitatges “inadequats o insegurs” que no reuneixen “les mínimes condicions”. Unes xifres, afegeixen, que representen un 19% més que l’any passat.

Al mateix temps, a banda de deixar clar que el que va passar al passatge de la Torre del barri de la Salut “no és un cas aïllat”, remarquen que “un habitatge és més que un sostre i quatre parets, és un dret humà irrenunciable”. Uns habitatges que, en aquests casos, lamenten les entitats, “estan en condicions precàries i d’insalubritat, sense accés a subministraments bàsics”. Tot plegat crea una realitat on la salut i la integritat física de les persones que viuen en aquests pisos està en perill perquè les famílies no poden rehabilitar casa seva o la finca.

FORA DE LES ESTADÍSTIQUES
Un dels problemes més greus de tota aquesta situació és, segons aquestes entitats, que en molts casos aquestes famílies es veuen obligades a viure en una habitació subarrendada. Les conseqüències d’això són que les persones afectades no poden accedir a ajudes públiques pel fet de no tenir un contracte legal ni demanar ajuda a les administracions públiques si les desnonen. Una realitat, afegeixen les entitats denunciants, que acaba sent invisible perquè aquests casos no apareixen a les estadístiques.

“FA ANYS QUE AVISEM”
Maria Nadeu, directora de la Fundació Salut Alta, afirma en declaracions a Línia Nord que la situació a la Salut, el barri on l’entitat tira endavant la seva tasca social relacionada amb l’educació, “es pot definir amb la paraula precarietat, que cada vegada és més alta”.

Nadeu afegeix que, a causa de la manca d’inversions, cada cop serà més difícil revertir les problemàtiques que provoca la pobresa que hi ha al barri. “L’administració està saturada i bloquejada en diferents nivells i la sensació és que no hi ha marge per fer res”, lamenta la directora de la Fundació Salut Alta. En el cas de l’habitatge, Nadeu parla amb coneixement de causa. “Compartim local amb els veïns i el dia a dia són els desnonaments, les ocupacions, les habitacions rellogades, els soterranis on viu gent, barraques… I fa anys que avisem”, relata.

Que tot plegat pugui millorar a curt termini és molt complicat perquè, primer de tot, no hi ha informació precisa sobre la magnitud del problema. “A la Salut, per exemple, no hi ha dades que ens permetin saber quanta gent viu en infrahabitatges i així és difícil solucionar els problemes”, afegeix Nadeu. Sobre xifres, una que sí que es coneix és la següent: només el 48% dels edificis de més de 45 anys han presentat la inspecció tècnica, segons la Generalitat.

“EINES MOLT LIMITADES”
Després de la denúncia de les entitats, l’Ajuntament segueix en la mateixa línia que va mostrar després del cas de la Salut. El consistori recorda que “malauradament el problema de l’infrahabitatge no és una problemàtica exclusiva de Badalona” i lamenta que “les eines que actualment tenim els municipis són malauradament molt limitades i se centren en l’atenció de l’emergència social i no pas en habitatge”.

Un cop fet aquest diagnòstic, des del consistori reclamen “modificacions legislatives a escala estatal” per poder combatre millor la problemàtica i recorden que estan impulsant una millor coordinació entre les administracions.

Polèmica: lloguers amb Black Friday

Els veïns dels carrers Indústria, Providència i Tresmall afectats per l’augment del preu del lloguer per part del fons d’inversió Lazora han denunciat que el fons ha posat en marxa una campanya de descomptes sobre els seus pisos aprofitant el Black Friday. Els veïns ho qualifiquen “d’immoral”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram