Audiència Nacional

L’Audiència Nacional, en una imatge d’arxiu. Foto: ACN / José Soler

La sala d’apel·lació de l’Audiència Nacional ha confirmat aquest dilluns la condemna a vuit anys de presó per a tres germans que van formar una cèl·lula d’adoctrinament gihadista a Badalona. Es dedicaven a captar joves per radicalitzar-los i enviar-los a zones de conflicte. El tribunal considera provat que van captar un veí seu de Badalona perquè viatgés a Síria a combatre. Aquesta persona va morir en un bombardeig. El tribunal els condemna per un delicte d’integració en organització terrorista.

En el seu recurs d’apel·lació, els tres condemnats plantejaven la nul·litat de la sentència. Argumentaven que la principal prova de càrrec era la declaració d’un testimoni protegit, la identitat del qual va ser preservada durant la celebració del judici oral.

En la seva sentència, la sala d’apel·lació analitza la jurisprudència del Tribunal de Drets Humans, el Constitucional i el Suprem en matèria de testimonis protegits. Així, considera justificada la decisió de mantenir la protecció del testimoni per molt que impliqués una limitació dels drets de defensa.

La declaració del testimoni protegit va ser l’origen del procediment, però després es va desenvolupar una investigació policial que va corroborar els fets, segons la sentència.

L’Audiència Nacional remarca que han aparegut cèl·lules autònomes formades per un nombre petit de persones que busquen captar combatents o terroristes. Ho fan sota les sigles Hizb Ut Tahrir, com es va produir en aquest cas.