Besòs Santa Coloma

Tram del riu Besòs al seu pas per Santa Coloma. Foto: ACN / Jordi Pujolar

Les obres de renaturalització del passeig del Besòs van començar el passat dilluns 10 d’octubre. S’incrementaran els parterres, l’arbrat i els espais verds. A banda, es millorarà el paviment i s’instal·larà nou mobiliari urbà. Els terrenys que es renaturalitzaran ocupen més de 10.000 metres quadrats i fan dos quilòmetres de longitd, van des del pont de la B-20 de l’Avinguda Pallaresa fins a l’alçada del polígon industrial Bosc Llarg. Un tram que popularment es coneix com a Passeig del Colesterol.

Les obres duraran mig any i tenen un pressupost d’adjudicació de gairebé 900.000 euros. El finançament anirà a càrrec majoritàriament de recursos propis de l’Ajuntament amb una aportació dels fons europeus Next Generation.

Augment de l’arbrat

En total, quan acabin les obres, el passeig en conjunt passarà de tenir 119 arbres a 213. Al tram superior ocupat actualment per herba es plantaran pins, alzines i 1450 unitats d’arbusts i herbacis autòctons. Al tram que està ara pavimentat i amb els arbres en escocells es plantaran més de 4.000 arbusts ornamentals de diverses espècies i 18.000 unitats d’heura, convertint 1.900 metres quadrats de paviment en parterre verd.

Del total de 119 pollancres que hi ha en l’actualitat al passeig, es retiraran 48 que es troben en mal estat, amb branques trencades i arrels podrides. Se substituiran per nous arbres de diverses espècies, mentre que la resta de pollancres s’anirà renovant gradualment al llarg dels pròxims anys. Les espècies escollides estaran més ben adaptades a les condicions urbanes, i a més a més ja no es plantaran en escocells com fins ara sinó en parterres amples, molt més adequats per al creixement de les arrels.

Afectacions al trànsit

Es preveu la reducció de dos a un carril de circulació en sentit Sant Adrià del tram entre les avingudes Anselm del Riu i Pallaresa. També es tancarà el passeig al costat del mur del riu en el tram d’obres, de manera que els vianants hauran de passar per un camí provisional a la banda muntanya de l’obra. Restaran disponibles els estacionaments en bateria de la banda del riu.