Manel Sorribas

Sorribas és regidor d’Hisenda i Recursos Humans. Foto: Ajuntament

El Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (Sicpol) ha presentat una querella contra l’actual regidor de Recursos Humans de Badalona, Manel Sorribas. Sipcol acusa Sorribas de no investigar diverses infraccions policials que podrien ser faltes disciplinàries greus o molt greus. El sindicat assegura que des del 2020 la Guàrdia Urbana ha obert disset procediments d’investigació interna, dels quals Recursos Humans només n’ha investigat dos. El sindicat assenyala que Sorribas podria haver comès delictes d’infidelitat en la custòdia de documents i omissió del deure de perseguir delictes. També l’acusen de frau a la Seguretat Social per la gestió de les baixes massives que hi va haver al cos a finals del 2022.

El sindicat es querella contra Sorribas per ser l’actual responsable de Recursos Humans. Ara bé, fonts de Sicpol admeten que les infraccions disciplinàries abracen un període que es remunten a abans de l’entrada de Sorribas al consistori. Els expedients reclamats són des del 2020, quan governava el PP. Els populars van liderar l’Ajuntament fins al novembre del 2021, de manera que les mateixes fonts no descarten que, si s’admet a tràmit la denúncia, el jutge també investigui el predecessor de Sorribes, el popular Juan Fernández.

“Inacció injustificada”

A la denúncia, el contingut de la qual ha consultat l’ACN, Sicpol assegura que a diversos expedients la Guàrdia Urbana advertia a Recursos Humans de la necessitat d’elevar els casos a autoritats judicials perquè podien ser constitutius de delicte per part dels agents infractors. El sindicat recalca que els comandaments de la Guàrdia Urbana van demanar a Recursos Humans que els casos fossin tractats amb “l’impuls necessari”. Alerten, a banda, que la Regidoria no va adoptar cap mesura, “amb ple coneixement i voluntat”.

El sindicat insisteix que hi ha quinze casos elevats a Recursos Humans dels quals no consta que s’hagi obert cap expedient disciplinari, “amb el risc de prescripció de les infraccions presumptament comeses, algunes d’elles penals”. De fet, Sicpol apunta que, dels dos procediments interns que sí que s’han obert expedients, un ha caducat perquè ha excedit el termini legal de sis mesos per tramitar-lo. Segons el sindicat, les causes d’aquesta prescripció són “directament imputables” al departament de Recursos Humans, que hauria mostrat una “inacció injustificada”.

L’altre cas que s’investiga és el de l’agent que el 2021 va perdre l’arma reglamentària quan estava al cinema, uns fets que van transcendir públicament a finals del 2022. Fonts coneixedores dels fets asseguren a l’ACN que Recursos Humans va obrir l’expedient després de rebre pressions de la Guàrdia Civil.

Frau a la Seguretat Social

D’altra banda, Sicpol també denuncia que el regidor de Recursos Humans no va activar “cap gestió” per investigar la baixa massiva d’agents que va afectar l’organització interna de la Guàrdia Urbana el passat novembre. El sindicat de comandaments apunta que podria tractar-se d’una “vaga encoberta”, ja que recorda que gairebé el 40% de la plantilla va demanar la baixa laboral coincidint amb la reclamació per cobrar hores extres pendents. Avisa que es podria estar davant d’un delicte de frau a la Seguretat Social.

Sicpol recorda que l’impacte de les 70 baixes laborals va dur l’Ajuntament a contractar un servei de seguretat privada per garantir la vigilància de determinats serveis. Molts requeriments es van haver de derivar als Mossos d’Esquadra.

El sindicat va traslladar a Alcaldia les queixes respecte als expedients disciplinaris i la gestió de les baixes massives a mitjan desembre. Al document, Sicpol advertia l’alcalde que, si no investigava què estava passant amb els expedients i amb la possible vaga encoberta, emprendria accions legals. Per la seva part, inicialment el govern municipal declina fer declaracions sobre aquesta qüestió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram