Compactar la jornada laboral i que el temps per dinar sigui de 45 minuts, en lloc de dues o tres hores, avançar l’hora dels informatius del migdia i que el prime time televisiu sigui de les set a les deu del vespre i no de les nou a les dotze. Són algunes de les mesures que, segons els experts, augmentarien el nostre benestar.

En general, es tracta de recuperar els horaris que feien els nostres avis i que tenen a la resta d’Europa. Catalunya ha estat històricament situada en l’horari del meridià de Greenwich, és a dir, l’horari anglès, però la pluriocupació masculina durant el franquisme, sumada al fet que l’any 1942 el país es va alinear voluntàriament amb Alemanya que havia imposat el seu ús horari a una gran part de països europeus, ha donat com a resultat els horaris que tenim avui dia.

La plataforma Ara és l’hora vol canviar tot això en els pròxims tres anys. “La gent tindria més temps per estar amb la família i els fills, cosa que reduiria el fracàs escolar, hi hauria més hores d’oci i per fer esport i dormiríem una hora més, cosa que milloraria la productivitat dels treballadors”, assegura a Línia Badalona Fabian Mohedano, promotor de la iniciativa.

Diferents estudis reflecteixen que els horaris laborals actuals perjudiquen la competitivitat i la producció empresarial, augmenten els riscos psicosocials dels treballadors i mantenen les desigualtats entre gèneres.

EL PARLAMENT HO ESTUDIA

El govern de la Generalitat dóna suport a aquesta iniciativa amb la creació d’un grup de treball adscrit a la Conselleria de Presidència, que estudiarà les propostes de racionalització del nou horari, analitzarà la implementació i coordinarà el seguiment de les accions que s’acordin.

En aquesta mateixa línia, el Congrés dels Diputats també estudia una proposta per retardar el rellotge una hora, segons correspon a Espanya per la seva situació geogràfica.

Com pot afectar al comerç de la ciutat aquesta proposta?

Com afectaria els comerços locals i de proximitat si la societat catalana tendís a anar adoptant els horaris europeus? Tot sembla indicar que si els horaris de la gent patissin una modificació respecte als actuals, i s’aconseguís que la gent sortís de la feina entre les cinc i les sis de la tarda, havent començat a les vuit, i no a les set o les vuit com passa ara, tindrien més temps per anar de compres.

Segons Marcel Florentí, gerent del Centre de Comerç Badalona, “qualsevol millora en l’ambit dels costums horaris, i no la disbauxa d’ara, hauria d’afectar positivament als comerços”. Ara bé, Florentí recalca que “depèn de com es plantegin les coses, també podria acabar essent un nou entrebanc”. El gerent del Centre de Comerç de Badalona remarca, però, que el gran problema del comerç català és el fet de patir “els interessos del model de Madrid, amb unes estructures horàries que no tenen res a veure amb les nostres”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram