Un dels moments de la protesta de dissabte al litoral del Besòs. Foto: Twitter (@LaMareaVerdeSAB)

Una vintena d’entitats de Sant Adrià de Besòs i Badalona van protagonitzar dissabte una protesta per reclamar la descontaminació del litoral del Besòs. L’acte va comptar amb la participació de prop de 200 persones, que van desplegar una cinta vermella per tota la façana marítima que uneix els dos municipis a través d’una cadena humana.

La concentració es produeix després del tancament el passat 28 de maig de la platja del Litoral de Sant Adrià per la presència de substàncies cancerígenes a la sorra. En aquest sentit, la troballa de contaminants en almenys dos punts d’aquest tram del litoral metropolità ha tornat a encendre totes les alarmes entre les entitats ecologistes i veïnals, que sospiten que hi podria haver més terrenys i platges afectades.

Des de les diferents plataformes insten les administracions competents a fer un estudi exhaustiu dels sòls contaminats a la zona del Besòs i no descarten portar el cas a la Fiscalia de Medi Ambient. En aquesta denúncia, les entitats assenyalarien directament l’Ajuntament de Sant Adrià, no només per trigar onze dies a tancar la platja contaminada mentre esperava resultats definitius de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), sinó també per autoritzar les obres de l’estació de cables submarins. Cal recordar que l’últim estudi realitzat a la platja ja alertava que “moviments de terra” podrien fer aflorar contaminació.

En la protesta de dissabte també va estar molt present el pla urbanístic de l’àmbit de les Tres Xemeneies, un projecte que titllen d'”especulatiu” i que consideren que no respon a les necessitats de la zona dels seus veïns, que reclamen un gran parc verd metropolità. Roger Hoyos, president de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, apunta la necessitat de definir primer els nous usos de l’antiga central per poder adaptar el pla urbanístic a les demandes del territori i emplaça les administracions a continuar treballant en paral·lel per descontaminar els terrenys.