Una plantació interior de marihuana desmantellada pels Mossos d’Esquadra. Foto: ACN

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un clan familiar del barri de Sant Roc de Badalona que extorquia veïns i els feia fora dels seus habitatges per després instal·lar-hi plantacions de marihuana. L’operatiu policial ha culminat amb la detenció de quinze persones, tres de les quals han ingressat a presó i a set més se’ls ha imposat una ordre d’allunyament de les víctimes. També s’han desmantellat nou plantacions a l’interior de domicilis.

La investigació va iniciar-se el setembre del 2020 a partir de la denúncia d’una família que exposava que s’havia hagut d’exiliar del seu barri, forçada per les constants amenaces d’un clan familiar. La Unitat d’Investigació de Badalona va aconseguir noves denúncies en què víctimes relataven fets similars. Els membres d’aquest grup acusaven les víctimes de tenir un deute amb ells que era fals i, sota aquest pretext, els amenaçaven greument i els intimidaven. Per fer-ho, aprofitaven la superioritat numèrica i la seva reputació violenta. En acabat, el clan exigia la cessió del pis a la família per tal de saldar el presumpte deute, motiu pel qual les víctimes es veien obligades a abandonar el seu lloc de residència i emprendre un exili forçós per por a les represàlies.

Les indagacions policials no només van permetre identificar els integrants del clan, sinó que van servir per descobrir que el grup utilitzava aquests immobles sostrets per instal·lar-hi plantacions interiors de marihuana. Amb aquesta activitat, els membres del grup obtenien ingressos econòmics rellevants.

Durant l’operatiu per desmantellar el clan, la policia va localitzar fins a nou plantacions de marihuana. En aquestes entrades a domicilis, especialistes de la companyia elèctrica van detectar i inhabilitar diverses instal·lacions elèctriques fraudulentes, que comportaven un risc seriós d’incendi per als veïns.