Les Tres Xemeneies de Sant Adrià en una imatge d’arxiu. Foto: Arxiu

Nou gir de guió en el futur de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs. El Clúster Audiovisual de Catalunya presentava la setmana passada la seva candidatura a fer de l’antiga central tèrmica la seu del Catalunya Media City, un pol de creació i producció audiovisual. L’aparició a escena d’aquest projecte agafava a contrapeu a entitats i grups municipals i deixava a l’aire una iniciativa que havia aplegat un consens pràcticament unànime com el Hub Internacional de Coneixement per al Desenvolupament Sostenible i la Pau impulsat per Màrius Rubiralta.

La presentació en societat d’aquest projecte audiovisual es produïa només 48 hores després que el Ple de l’Ajuntament de Sant Adrià acordés rebaixar la protecció de les Tres Xemeneies per “flexibilitzar-ne” els seus possibles usos. Precisament, l’alcaldessa Filo Cañete negava rotundament en la sessió plenària que darrere la modificació hi hagués cap mena de “projecte ocult” i assegurava que la introducció d’aquest ajust responia a criteris d’eficiència i d’economització de recursos.

“Sembla que s’hagi volgut mantenir en secret fins que s’han modificat els criteris de protecció. Ningú ens ha vingut a presentar aquest projecte, així que per ara no tenim prou informació com per valorar-lo”, apunta Roger Hoyos, portaveu de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies. Hoyos considera que hi ha hagut “falta de transparència” amb aquesta iniciativa i assenyala que va ser la Generalitat qui va instar el consistori a modificar la protecció de la tèrmica amb el pretext de poder tirar endavant el Pla Director Urbanístic (PDU).

Des de la plataforma també alerten de la possible incompatibilitat del Catalunya Media City amb el projecte del Hub, que comptava almenys fins a la setmana passada amb el suport oficial dels ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i de la Generalitat.