CAP La Mina

Imatge del CAP La Mina, inaugurat l’any 2018. Foto: Catsalut

El Casal de la Vila va acollir dimarts la presentació de l’Anàlisi de la situació de salut de Sant Adrià de Besòs. Es tracta de la primera fase d’un Pla de Salut integral, que ha de servir per identificar els problemes sanitaris de la població del municipi i poder elaborar un pla d’acció, amb les mesures necessàries per donar resposta a les patologies més recurrents.

Durant la presentació, l’alcaldessa, Filo Cañete, va emmarcar aquesta iniciativa en la “preocupació del consistori pel benestar emocional dels veïns i les polítiques per a la felicitat”. Tota la feina haurà de desembocar, en el futur, “en la creació d’un consell de salut de Sant Adrià”, va anunciar Cañete.

Per elaborar aquesta anàlisi de la situació de la salut del municipi s’han dut a terme entrevistes mitjançant grups focals i s’ha recopilat i analitzat les dades públiques sobre les patologies més freqüents recollides entre la població que fa servir els CAP de La Mina i del Doctor Barraquer. D’entre els problemes més comuns, assenyalats pels entrevistats, en destaquen la preocupació per la salut mental de la població i pels problemes derivats de la pobresa estructural. En aquest sentit, les dades que es van aportar a la presentació mostren que d’entre els nens de 0 a 14 anys atesos l’any 2020 al CAP Dr.Barraquer, un 1,9% van referir problemes d’ansietat o angoixa. Pel que fa a la població de la mateixa franja d’edat atesa al CAP La Mina, un 3,6% de nens i un 2,6% de nenes també van tenir problemes d’angoixa o ansietat. Entre els adults, aquests percentatges augmenten: un 26,4% dels adults atesos a l’Àrea Sanitària Bàsica de la Mina mostraven símptomes d’angoixa o ansietat, tot i que la patologia més freqüent són les relacionades amb les malalties de les dents o les genives, amb un 32,8%. Al CAP Dr. Barraquer, la patologia més freqüent l’any 2020 va tenir a veure amb les alteracions de lípids. La preeminència dels problemes dentals, d’ansietat i de problemes amb l’alimentació que mostren les dades coincideixen amb l’experiència personal del doctor Juan Manuel Mendive, que fa 32 anys que treballa com a metge de família al CAP de La Mina: “Existeix un gran problema de salut mental al nostre barri”, assegura Mendive. A banda, el doctor assenyala que entre els joves del barri hi ha cada cop més problemes cardíacs. Tanmateix, Mendive assegura que el pitjor problema de salut que pateix La Mina “és la pobresa, que impacta directament a la població del barri, condiciona estils de vida perjudicials i fa que la nostra població mori 10 anys abans de mitjana que a Barcelona”.