Llits a l’hospital de Can Ruti. Foto: ACN / Albert Segura Lorrio

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti, desplegarà un programa pilot per millorar la detecció de casos d’hepatitis C (VHC) i de VIH. L’objectiu, ressalten des del centre és “eliminar aquests virus com a problema de salut pública al Barcelonès Nord i al Maresme”.

A partir del setembre i durant un any, es farà un cribratge poblacional per detectar infeccions asimptomàtiques per VHC. Això es farà en pacients que vagin a urgències de l’hospital i que, pel motiu clínic que sigui, se’ls hagi de fer una anàlisi de sang. Pel que fa a la detecció precoç del VIH, el Servei d’Urgències demanarà una serologia a aquells pacients que compleixin alguns supòsits clínics associats a una coexistència més elevada amb aquest virus.

“Molts d’aquests pacients no són conscients dels seus factors de risc pel VIH”, apunta la cap de secció de la Unitat VIH, Eugènia Negredo. El cribratge suposa “una oportunitat clau per fer un diagnòstic que pot salvar vides”, afirma Negredo.

Ampliació aprovada

L’Ajuntament de Badalona ha aprovat de forma provisional una modificació del Pla Especial Urbanístic d’una part de l’hospital. Així, s’aplana el camí per ampliar el bloc quirúrgic del centre. Els canvis al planejament, que hauran d’obtenir després l’aval de la Generalitat, regulen algunes actuacions fetes els darrers anys. Alhora, preveuen una millor dels accessos, de les instal·lacions de l’Institut Català d’Oncologia, de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, i de condicionament de l’edifici polivalent.

El director d’estratègia assistencial de la Gerència Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), Oriol Estrada, ha definit l’aprovació del ple com una “gran notícia”. Estrada també ha celebrat que l’hospital “pot entomar el repte de convertir-se en un espai amable per a treballadors i pacients”.