La planta d’Endesa a la central tèrmica del Besòs. Foto: Electro07

L’entitat AireNet ha iniciat una campanya de recollida de signatures per denunciar els forts sorolls que provenen de la central tèrmica del Besòs. La iniciativa -que s’està duent a terme a través de la plataforma Change.org– ha aconseguit en només tres dies recavar el suport de més d’un centenar d’usuaris, molts dels quals veïns de la zona afectats per la problemàtica.

Segons apunten des de la plataforma ecologista, la decisió d’encetar aquesta campanya es va prendre el passat cap de setmana, després que es produís un fort episodi de sorolls estridents dissabte de matinada. Precisament, aquests sorolls ja van ser motiu de queixes el passat agost, quan es van registrar sons de fins a 90 decibels perceptibles a més d’un quilòmetre de la central d’Endesa.

“Els sorolls de la planta de Sant Adrià no són nous, però sí que és veritat que aquest estiu hem patit episodis molt continuats que s’han allargat durant hores”, explica la presidenta d’AireNet, Silvina Frucella, que compara el soroll amb el d’una olla de pressió o d’un aeroport.

En declaracions a diversos mitjans, la companyia Endesa atribuïa a l’agost aquests sorolls a una avaria en un component recentment instal·lat i assegurava que la producció d’energia no es reprendria fins a la substitució del material defectuós. Malgrat aquesta actuació, la represa de l’activitat normal a la central ha tornat a produir episodis de contaminació acústica.

Des d’AireNet estan en converses amb el consistori adrianenc per estudiar la possible instal·lació d’un sonòmetre a la zona pròxima a la planta per recavar més dades sobre aquests sorolls. En paral·lel, l’entitat està recopilant informació i documents sonors d’altres episodis per poder presentar una instància al govern local.