Les mascaretes i el gel hidroalcohòlic han estat la tònica en la tornada a les escoles i instituts. Foto: ACN

Les escoles han centrat totes les mirades aquesta setmana. L’esperada tornada a les aules s’ha viscut amb aparent tranquil·litat al Barcelonès Nord, on només s’han detectat tres possibles casos de contagi per coronavirus, tots ells a Badalona.

A falta de poder conèixer més detalls sobre la totalitat dels més de trenta col·legis públics del municipi, la presidenta de la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Centres Públics de Badalona (FAMPAS), Mireia López, valora positivament l’inici de curs, però fa una crida a la prudència. “Sembla que els possibles casos de contagi s’haurien produït abans de la tornada a les classes. L’inici de moment sembla tranquil, però ens estem plantejant fer una enquesta per poder tenir una foto més completa de tots els grups de les diferents escoles”, apunta López, que sí que ha pogut constatar com s’han reforçat els equips de neteja durant l’horari lectiu, tal com es va comprometre la setmana passada l’Ajuntament.

Un dels centres que s’ha vist afectat pel virus ha estat el Col·legi Cultural Fluvià del barri de Dalt la Vila, on una vintena d’alumnes de 6è de primària es troben en aïllament preventiu després de confirmar-se el positiu d’una de les estudiants. Segons va avançar Badalona Comunicació i ha confirmat el consistori, el cas es va detectar la setmana passada, mentre els infants participaven en activitats d’adaptació prèvies a l’inici del nou curs.

Santa Coloma ha invertit 600.000 euros en mesures per minimitzar els riscos

També s’ha procedit a confinar un grup d’alumnes d’una classe de l’Escola Joan Coret del barri de Montigalà després de confirmar-se el positiu de dos dels membres de l’equip docent, que va obligar a posar en quarantena part del professorat i a buscar substituts per poder començar el nou curs amb garanties.

MIG MILIÓ I PCR VOLUNTARIS
Sota la campanya Aprenem, compartim i gaudim en una escola segura, l’Ajuntament de Santa Coloma ha invertit prop de 600.000 euros en mesures per minimitzar al màxim els riscos en la tornada a les aules dels més de 15.300 alumnes que estudien als centres del municipi. Entre les diferents iniciatives que ha dut a terme el consistori destaca el repartiment entre tots els infants majors de sis anys de packs amb una mascareta reutilitzable i gel hidroalcohòlic. Pel que fa al material escolar, el govern local destinarà gairebé un milió d’euros per garantir l’accés a llibres de text i ordinadors.

L’aposta per aquest tipus de subvencions també es repeteix a petita escala a la població de Tiana, on a més s’han realitzat proves serològiques voluntàries a tot el personal educatiu dels centres públics.

ABSENTISME A SANT ADRIÀ
En el cas de Sant Adrià de Besòs, la principal preocupació no ha estat la detecció de casos positius. La primera setmana de curs ha arrencat amb un “absentisme significatiu” en alguns centres amb alumnat “especialment vulnerable”, en paraules del conseller d’Educació, Josep Bargalló, en una entrevista a TV3. “Hi ha una nova entitat que ha aparegut en el món de les comunitats gitanes que està demanant a les famílies que no portin els nens a l’escola”, apuntava el conseller. Aquest absentisme s’ha fet patent a l’Institut Escola La Mina, on prop del 80% dels alumnes no han anat a classe, tal com recull Betevé.